Зима

Зима
Пролет

4 юли 2018 г.

Вкарват Румен Радев в капан с ордена за олигарха Данчо Динев

Сега е времето президентът да покаже, че хората не са се излъгали при избора му

Красимир Каракачанов не дава вид на глупав човек. Говори премерено, не влиза в излишни конфликти, старае се да не се компрометира. 


В политиката спокойно може да бъде определен като лидер от нулева група - може да кръводари на всеки. Сговорчив. Ползва се със симпатиите на повечето журналисти. Понастоящем е вицепремиер и министър на отбраната на Република България.

Данчо Динев е български олигарх от Влас. Води живот като във филмите. С брат му Динко са приказно богати и откровено разточителни. Автопаркът им от лъскави лимузини, спортни автомобили и джипове си съперничи с тези на най-богатите хора в света. Авантюрите им с фолк певици, плеймейтки и всякакви екземпляри от породата на силиконките традиционно запълват жълтите страници на таблоидите.

Парвенюшкото им поведение предизвиква презрение, примесено с открита насмешка сред интелигентната част от българите. Харесвани са от избран кръг журналисти и политици, които са на почивка с топла храна всяко лято в личния им курорт Свети Влас. Останалите медии, включително и френската телевизия М6, правят разследвания и питат как Диневи са се сдобили с нотариален акт за море, защо предизвикаха екологична катастрофа край бреговете на Слънчев бряг, как безнаказано прехвърлиха фирма с огромни задължения и натрупани 11,678 млн. лева пасиви от необслужвани лизинги, кредити към банки на безработен и безимотен жител на великотърновското село Балван.

Задават и много други въпроси.

Красимир Каракачанов е историк по образование. Нещо повече, преди няколко години стана доктор на Югозападния университет „Неофит Рилски“. С две думи - образован човек. За образованието на Данчо Динев трудно се намират категорични сведения дори във времето на информационно пренасищане.

Правя този дълъг преамбюл, за да си обясним какво може да накара министър Красимир Каракачанов да сравни Йордан Динев с Васил Левски и Иван Вазов и да го предложи за най-високото държавно отличие - орден „Стара планина“. И понеже прекрасно си дава сметка в какво безобразие става съучастник, Каракачанов атакува евентуалните си критици с предупреждението: „ Ние сега трябва да уважаваме онези хора, които отделят от своите средства, за да възраждат българското национално достойнство. Подобни хора заслужават уважение и заслужават отличаване, така мисля аз! Ако някой мисли нещо обратно, да ми го каже, но докато мисли какво да каже, да вземе да направи нещо полезно за българската история, за българското достойнство, а не да се чуди само да критикува!“.

Тук оркестърът би трябвало да свири туш...

У нас сме се нагледали на серийни безобразия, на безбройни примери за нахалство, стигащо до наглост, но за толкова дързък опит за подмяна на човешките ценности като предложението Данчо Динев да бъде удостоен с най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ не си спомням. Как да се чувстват хилядите учители, които дават знания срещу жълти стотинки, което е далеч по-стойностно дарителство за историята, хилядите лекари, които даряват втори живот, без да карат ферарита и яхти, какво да кажат милионите бедстващи и ограбени от прехода пенсионери? На тях им отнемат вече и ордена, за да го връчат на тези, които ги ограбиха.

След всичко това няма как да не търсим отговор на въпроса каква може да е причината за лобирането на Каракачанов. Това само заради няколко незабравими вечери на яхтите на олигарсите няма как да стане. Красимир Каракачанов едва ли е толкова самопожертвувателен, че публично да си направи морално харакири. След такова публично почесване на егото на олигарх от мащаба на Йордан Динев или осигуряваш и внуците си до десето коляно, или до края на живота си ще страдаш при всяка промяна на времето, защото си се сецнал лошо в кръста.

Но има и трети вариант. Решил си да вкараш в капан президента Румен Радев. Защото указът за награждаването на „родолюбеца“ Йордан Динев трябва да бъде подписан от държавния глава. Ако Радев го направи, със сигурност ще загуби от електоралната подкрепа. При това много. Хората го избраха с надежда, че няма да е част от статуквото. Сега е моментът да им покаже, че този път не са се излъгали отново.

ПП. Целият този цирк се разигра преди откриването на изключително кичозен паметник на хан Тервел в частния курорт на братя Диневи Свети Влас. Модата всеки мултимилионер да мие съвестта си с паметник, параклис или църква с фототапети, сериозно ни заплашва да надминем Македония по кич в бронз и камък. Липсата на каквито и да било критерии и изисквания при издигането на паметници и църкви направо унищожава изкуството, но по тази не по-маловажна тема - друг път.



Иво Димитров,  "Галерия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар