Зима

Зима
Пролет

22 юли 2018 г.

Агент "Бойко" от ДС ще оглави радио "Свободна Европа"

Радио "Свободна Европа" се завръща в България, а негов главен редактор ще е Антони Георгиев.
 
През 2013 г. комисията по досиетата го обяви за агент на Държавна сигурност с псевдоним "Бойко".

Според решението той е вербуван в средата на 1988 г. от Шесто управление на ДС, а от 1990 г. има предложение за унижощение с протокол на материалите на "Бойко". Комисията е обявила името му на база на този протокол, както и на регистрационни картони в картотеките на ДС.

Георгиев е създател и главен редактор на списание "Vagabond", бивш главен редактор на "Плейбой" в България. Бил е редактор в радио "Свободна Европа" в Мюнхен и Прага, пише "Канал 3"

За завръщането на радио "Свободна Европа" бе съобщено официално от централата на медийната група. Целта е да се направи опит да се засили медийната среда в двете страни, става ясно от съобщението. Медията затвори офиса си и прекрати предаванията на български през 2004 г..

От началото на декември 2018-а "Свободна Европа" ще предлага мултимедийна продукция - новини и анализи - на български и румънски език и ще си партнира с местни медии, за да засили съществуващи проекти, които залагат на публична отчетност и разкриват "фалшиви новини".

"Надяваме се, че нашето покритие, осъществено от местни журналисти, ще помогне за ръст на свободната преса, ще промотира демократичните ценности и институции, ще насърчи информираната дискусия и в двете страни за мястото им в НАТО, ЕС и други западни организации. Очакваме да си сътрудничим с местни независими медии и с гражданското общество", казва Томас Кент, президент на "Свободна Европа".



bgsniper.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар