Пролет

Пролет

13 юли 2018 г.

Екатерина Захариева: Няма сериозни аргументи защо България не е в Шенген

„Трябва да сме готови за еврозоната.”
 
„Няма сериозни аргументи защо България не е в Шенген”, каза външният министър Екатерина Захариева по бтв.

По думите ѝ президентът на Франция Еманюел Макрон заявил, че първо трябва да се направи реформата в Шенген и чак тогава да се приемат нови членове. „Нашата позиция е, че това може да се случи заедно с присъединяването на България, работим за това много години”, поясни Захариева.

Тя отговори на критиките защо страната ни не е поставила този въпрос по време на българското европредседателство. 


„Не може по време на председателството на ЕС основен приоритет да бъде влизането на страната ни в Шенген. Ние сме изпълнили критериите. Няма как да бъде поставен като приоритет това”, категорична е тя.

„Трябва да сме готови за еврозоната”, категорична е Захариева. Вчера стана ясно, че България ще започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка и при добри резултати в рамките на една година може да влезем в т.нар. „чакалня на еврото”.

По повод започването на разговори за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО, Захариева каза, че имаме голяма роля в това решение.

„Това е историческо решение. Имаме огромна роля”, каза тя.

По повод желанието на американския президент Доналд Тръмп вноската за членство в НАТО да се увеличи до 4% от БВП, Захариева каза, че нито една друга държава членка не се е съгласила с това предложение и 2% са напълно достатъчни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар