Зима

Зима
Пролет

23 юли 2018 г.

Александър Вучич: Задминахме България по средна работна заплата

Президентът подчерта на няколко пъти, че Сърбия е в стабилно състояние и нов вот не е необходим
 
"Сръбската икономика е в много добро състояние, като размерът на средната заплата в страната изпреварва този в България и следващата цел са нивата в Румъния и Унгария."

Това обяви сръбският президент Александър Вучич пред журналисти по време на посещението си в ремонтиран спешен център в Белград, съобщава „Танюг”.

„Днес средната заплата е около 424 евро. Ако сравните с 2002 г., когато средната заплата в Хърватия беше около 700 евро, а в Сърбия – само 146, то разликата е значително стопена. Скоро средната заплата ще е около 465 евро. Отличаваме се от останалите в региона не само по ръст, но и в абсолютно изражение. Задминахме България и Босна и Херцеговина, Албания и Македония са зад нас. Следващи са Румъния и Унгария”, обяви Вучич.

Изказването му е озадачаващо, защото средната заплата у нас през първото тримесечие на годината по данни на НСИ е 1077 лв. или малко над 550 евро. Освен това, последните налични данни от сръбската статистика от април са за средна заплата от 416 евро.

Погледнато по области, обаче, на следните места у нас възнаграждението е по-ниско от средното за западната ни съседка: във Видин, Монтана, Силистра, Търговище, Сливен, Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Смолян и Хасково. Само в София-град възнагражденията са значително над средните със 744 евро.

Подобни дисбаланси обаче се виждат и от разбивката на средната заплата по места в Сърбия за 2017 г. Там регионът около Белград доминира над всички останали, като има области, където заплатите са почти двойно по-ниски, отколкото в столицата.

Коментарите на Вучич обаче имат и друга проекция – опозицията в страната все повече говори за обединение и предсрочни избори. Президентът подчерта на няколко пъти, че Сърбия е в стабилно състояние и нов вот не е необходим./Cross.bg

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар