Зима

Зима
Пролет

22 юли 2018 г.

На "тихия фронт" - нищо ново

Конспиративни назначения
 
В сряда тихомълком правителството реши да предложи на президента да освободи досегашния директор на Държавна агенция разузнаване (ДАР) Драгомир Димитров и да предложи външното разузнаване да бъде оглавено от един от тримата му заместници - 48-годишния Атанас Атанасов. 

За рокадата се шушука от няколко седмици, но решенията дори не бяха включени в предварителния дневен ред на правителството.

Ако президентът издаде указ (а това най-вероятно ще се случи, защото практиката е подобни предложения да се съгласуват предварително), то разместването ще стане факт. И това ще бъде поредното непрозрачно и немотивирано назначение по върховете на службите за сигурност.

Дежурното оправдание, че става дума за изключително конспиративна дейност, е несъстоятелно. Първо - през последните години ДАР направи много, за да подобри публичността си и на страницата на агенцията има немалко достъпна информация, върху която може да се дебатира. Второ - дори директорът на най-голямата разузнавателна агенция в света - ЦРУ, се избира след публично изслушване в американския Сенат.

Какво знаем за бъдещия разузнавач №1 от сайта на ДАР? Роден е в Асеновград, има две деца, магистър е по радиоразузнаване. В Националната разузнавателна служба е от 1995 г. където постепенно се е издигал в кариерата, като през 2015 г. е станал началник на дирекция - коя, не е ясно... Информацията, че "владее гръцки и английски език, ползва сърбохърватски и руски език", може да даде идея по кои направления е работил. Преди три месеца е Атанасов става зам.-директор на агенцията. И толкова.

Тук идват резонните въпроси - заради кои негови качества Атанас Атанасов е бил предпочетен? Имало ли е други кандидати? И ако да, кои са били те? Да се пита защо не е имало публично изслушване, анализ на концепции и биографии явно би било наивно.

За обществото остава единствено да се надява изборът да не е бил чак толкова лош. Все пак става дума за националната сигурност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар