Зима

Зима
Пролет

7 юли 2018 г.

Котката на Скрипал мъсти на Великобритания. Готически фейлетон

Новината за поредната химическа атака във Великобритания хвана всички неподготвени...
 
Руската информационна агенция РИА Новости публикува материал на Игор Романович, автор в блога Green Tea, по повод поредната химическа атака във Великобритания.


Новината за поредната химическа атака във Великобритания хвана всички неподготвени.

Напомняме, двама граждани бяха намерени в безсъзнание в един от домовете в градчето Еймсбъри. Първоначално се предполагаше, че те са се отровили с наркотици, което косвено се потвърждаваше от разсипания навсякъде бях прах и навитите на тръба банкноти от пет лири. Но след разговора между Скотланд Ярд и министъра на външните работи на Великобритания бе установено, че нещастниците са се отровили с нервно-паралитично вещество „Новичок“. При това Скотланд Ярд и до момента не е наясно точно как са се отровили с това вещество пострадалите, тъй като Борис бързаше за лънч и не успя да уточни въпроса.

Руското външно министерство най-накрая ще озвучи ли няколко думи на Лавров в официално изявление до Лондон, след като заместник-министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви, че според предварителните данни инцидентът в Еймсбъри не е "руска атака", въпреки че „Новичокът“ си е руски.

По-късно пред журналистите излезе ръководителят на контратерористичното подразделение на Скотланд Ярд Нил Бас.

„В близост до пострадалите са намерени много свежи и ясни следи“, съобщи той.

„Мъжки или женски?“ – тревожно попита журналист от „Ройтерс“.

Британският офицер някак странно погледна към залата и отвърна почти шепнешком:

„Това бяха отпечатъци на голяма котка!“

На следващата сутрин британските медии излязоха със заглавия „Втората котка на Скрипал мъсти за приятелчето си и морските свинчета!“ и започнаха да бомбардират със съобщения за различни случаи на отравяне, обхванали Великобритания през последната седмица.

Както се оказа, Солсбъри и Еймсбъри не са единствените населени места, пострадали от „Новичока“.

Шефтсбъри. Масово отравяне на посетителите на местна кръчма, гледали по телевизията мача на националния отбор на Англия от осминафиналите и то без никаква истерия, нито безумие или футболобесие, както някои, а с искрени емоции на радост – като чисти европейци.

След мача хората излизат от кръчмата и внезапно започват да припадат около пътя, без да могат да станат на крака. Очевидците сутринта наоколо е обикалял огромен котарак, който, повдигайки опашка, е пръснал нещо на входната врата.

Хазелбери, Нетербери. Навсякъде аналогични необясними случаи: играе националния отбор, а след това масова загуба на координация, а често и на съзнанието.

Ослбери. Местен жител е докаран в болницата в безсъзнание. Освестявайки се, той съобщава, че мирно си е пушил марихуана край алеята, когато покрай него минал огромен котарак и го питал накъде е библиотеката. След това вече той не помни нищо.

Великобритания е обхваната от паника, особено жителите на градовете, чиито имена завършват на „бери“. Хората панически изоставят своите домове, избягвайки котките, както дявол – тамян.

Възрастна лейди от Спетисбери, с помощта на фамилния револвер, успяла да спаси любимия си пухкав сибириски котарак от разярена тълпа, тръгнала да линчува „руския убиец“, след което, размахвайки оръжието, заявила, че нейният котарак, за разлика от британските политици, е истински мъж и джентълмен и със сигурност е по-умен от всички членовете на Палатата на лордовете взети заедно. Тълпата, превърнала се толерантни европейци за части от секундата, се съгласила с нея и поднесла извинения на котарака.

Всичко се успокоява окончателно, когато Петро Алексеевич Порошенко, усмихвайки се странно и намигайки на някой невидим събеседник, заяви, че княз Владимир покръстил Украйна и въобще е твърд поддръжник на европейската интеграция на Украйна и нейното присъединяване към НАТО.

Британците решават, че заразеният с „Новичок“ любимец на Скрипал по някакъв начин е преминал Ла Манша и сега, съдейки по паметната реч на украинския президент, обилно сее неврно-паралитична зараза на материка.

Свързахме се с нашия източник в правителството на Украйна по повод изказването на лидера и от там получихме кратък коментар: „Това е белка. Арктическа лисица“.

Котарак, белка, арктическа лисица. Всичко това е толкова объркващо.

Боже, пази кралицата и Петро Алексеевич.



 Превод и редакция: Иван Христов, Агенция "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар