Зима

Зима
Пролет

30 юли 2018 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (23-27 юли)
 
Понеделник, 23 юли

От ден на ден по-зле става, докторът трайно пропада в Сатурновата дупка. Както знаете, по зодия е Лъв, най-яката зодия. Но това, което не знаете, е че и жена му на доктора е зодия лъв. Изобщо на доктора само на зодия лъв му върви. И ако се чудите как лъвовете съжителстват, ще ви кажа. Просто е. Докторът винаги е на крачка преди булката. Още преди тя да е кипнала напълно, той вече се е изпарил (перифраза по г-жа Балтова). Е, понякога и тя се изпарява. Щото конвенцията си е конвенция, но Пазарджик си е Пазарджик. Там умират за неконвенционални работи.

И отгоре на всичко това пълно лунно затъмнение, дето ще стане в петък, се движело по оста Лъв – Водолей. Което не го знам какво означава, но усещам, че не е на добро.

Казвам ги тия работи, за да сте малко по-толерантни към автора. Защото авторът и той е човек, не ли? И освен това зависи много от простотиите, които се случват. Отстрани може и да изглежда, че всеки ден се случват грандиозни простотии, ама не е така. В смисъл, точно така е, но не всичко се поддава на осмисляне.

Какво ще кажете например за оградката, която трябва да спре румънските глигани да не пренесат свинската чума? Много хитро са я измислили, а? На височина е като бебешка кошарка и изглежда почти толкова здрава.



Републиканският рекорд за скок на височина за глигани е 1.64 м. Видях го в един клип. А оградката на Порожанов щяла да е метър и десет, до подуяне, дето се вика. С основание един Костадин каза, че тя оставя на дивите свине само 3 възможности: да минат под нея, над нея, през нея. И трите варианта са еднакво възможни е ще се случат реално.

Единодушен сме, че тази ограда няма да спре глиганите, но дано поне да е по-евтина от онази ограда, дето не спря мигрантите. Затова по-добре вместо тел да се сложи канап или ленен конец, а коловете да са дървени.

Като цяло намирам, че съоръжението е много артистично и мисля да предложа, като мине кризата, да се тури на мястото на Бронзовата къща.

Вестниците “Телеграф” и “Монитор” на медийния империалист Пеефски поискаха от бТВ главата на Светослав Иванов. Причината е интервюто на Иванов с ръководителя на “Ню Бояна филмс” Ярив Лернер, излъчено в “120 минути”. Нали “Ню имидж” купува 50% от вестникарския бизнес на Шишито. Та Светльо между другото попита Лернер не се ли притеснява да е ортак с Пеевски във вестници, които са натоварени с доста негативи, подозирани са в политически зависимости, ползвани са като бухалки… И оня взе че каза: Да, притеснявам се. И седи гледай какво се случва. Като да сложиш конска муха под опашката на магаре. Знаете ли го тоя номер? Пардон, вие повечето сте от София, откъде ще го знаете. Хващате една конска муха, после повдигате опашката на магарето и я слагате. То по инстинкт веднага си стиска опашката, за да си опази джендъра, и затиска мухата, която почва да го хапе. И остават с часове така прегърнати. Магарето пощръклява и включва на първа космическа. Една година нашата магарица, Бойка се казваше (честно!), избяга през две села в трето. Чак във Ферезлий я намерихме. Боже, колко съм античен… Помня повечето села със старите им имена – Ферезлий, Каразлий, Касаплий… Както и да е. Пеефски и компания газ пикаят. „Монитор“, „Телеграф“, „Блиц“, който изобщо не е на Пеефски, зоват бТВ, ако иска да се продаде, да се прочисти от “журналисти” като Иванов“, изведнъж придобил всичките симптоми на соросоидната болест, прокопиевщината, цветанвасилевщината и т.н. Ако се вярва на Соня Култуклиева, бТВ я гласели за Домусчиев. Явно затова не я дадоха на чеха Келнер. На нея виден гербер ѝ снесъл. А Нова я гласели за Васил Божков.

Вторник, 24 юли

Остана ли някой да се съмнява, че ни управляват малоумници? Вчера в ДВ излезе поправката в Закона за лова, която разрешава  груповия лов на дива свиня. Днес обаче отново е забранен със заповед на министъра на земеделието, издадена на основание на същия закон, но на друг член. Вчера се смяташе, че груповият лов на диви свине ще намали популацията им и ще предотврати разнасянето на африканската чума по свинете. Обаче еколози и ловци обясниха, че ефектът ще бъде точно обратен и освен това ще се дадат и много жертви в жива сила. И малоумниците направиха завой на 360 градуса, както ще каже премиерът други ден.

БСП поканили Гери-Никол да пее на събора им на Бузлуджа.

Яката дупара, яката дупара!
Кой ши я бара, кой ши я бара?(x3)


Който е подбирал и канил изпълнителите явно прави намек на Нинова, ако ме разбирате. Но ако не ме разбирате, ще е даже и по-добре. Щото напоследък си имам доста ядове с това, че намирам кусур на външния вид на хората, по-точно на жените.

Сякаш аз съм виновен, че някои жени ги мързи да почнат една-две диети, да се разходят до фитнеса и изобщо до подходят с уважение към външния си вид. Иначе поканата на Гери-Никол не е нещо, дето да учудва. Там дето е пял Азис, всичко може. Ако помните, Азис пя на БСП за евроизборите през 2007 г. Беше помолен само да не изпълнява “Напипай го!”, защото по време на избори това звучи като обещание. А сега от един Сашо научавам, че и Гери-Никол е помолена да замени дупара с попара, предвид средната възраст на електората.

През 2007 г. Борисов много бъзикаше БСП: „С дупето на Азис напред няма как да ни бият…” Те бяха поканили Ивана. Та работата беше фаровете на Ивана срещу хечбека на Азис. Спомням си, че тогава написахме: Майка й на тая България! И така и стана…

Сряда, 25 юли

Герберската шизофрения вече трудно се прикрива. Ще мине време и ще се бием по главите и ще се питаме защо не сме изринали навреме тия гюбрета! Нали знаете какво е гюбре? Ферментирало лайно.

Оня ден единодушно гласуваха лобистките промени в Закона за приватизацията. Днес ги отричат в панически порядък. И обясняват как ще подкрепят президента, който наложи вето. А, бе, Радев защо не наложи вето на Закона за горивата? Вероятно не е забелязал, че и той е лобистки.

Цветанов вика, че се предоверили на икономическата комисия, а и „коалиционната култура“ им налагала да помагат на своите партньори.

Направо ме омагьосаха от глупост! Коалиционната култура?! Да не счупят хатъра на ВМРО и Атака. Обаче има една народна поговорка: За хатър лайно не ям! А герберите го изядоха…

Само че ние не сме най-глупавият в Редута (знаете ли колко журналисти живеят в тоя квартал?!), та да вярваме, че е само за хатъра на патриотите. Просто герберите се опитаха да изиграят номера на Мичето.

През 2012 г., когато Фандъкова ревеше, че се чувствала подведена, дето общината трябва да плати милиони на “Карат С” на Столарски, ние ѝ разказахме за Мичето, келнерка навремето в „Казиното“ в Пазарджик, която винаги имаше в сметката и едно „ако мине – 3 лв.“ Ако се случи някой катил да попита какво е това „ако мине”, Мичето дава заден: „Не минава.” И го задрасква. Изобщо келнер от старата школа.

Ако мине, ама не мина… Валери Симеонов се прояви в ролята на катила и се наложи да се задраскат няколко милиона в личните сметки на атакисти и войводи. Сидеров блюва змии и гущери: „Киро не знам кой е и кой го е спасявал. Но много добре си спомням акцията по спасяване на редник Цеко, в навечерието на Нова година, когато Симеонов изнуди МС, че или се приема концесията за Банско, или пада правителството…”

Започнаха да си го вдяват за разнообразие.

И понеже днес само за идиоти си говорим та да кажа още нещо.

Жив е Божидар Димитров, жив е, той не умира. Поне духът му и естетиката му са живи и ще пребъдат по нашите земи.

Пластмасов паметник на Батман посреща туристите на Бъндеришка поляна в Пирин. А на ски пистата Шилигарника пък ги причаквал Супермен.

Батман Бъндеришки

Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера “Юлен” обяснява, че са поставени като атракция за туристите и те им се радвали и се снимали пред тях.

Честно да ви кажа, прав е. Ако бяха турили паметник на Паисий, един нямаше да иде да се снима с него. Някой ти знае кой е Паисий…

Четвъртък, 26 юли

Конфликтът между Атака и НФСБ продължава да ескалира. Сидеров и Валентин Касабов се скарали и Касабов блъснал Сидеров. Не го бил, само го блъснал. Интересно защо Сидеров не му е отговорил по достойнство, той тренира карате от доста години. Запалил се по бойните спортове защото Капка, която имала нам си къв пояс, редовно го пердашела. Но пък и много пъти го спасявала да не го бият чужди хора на публични места. Щото той от край време си е драка. Някои биха казали леке, но не и ние… Сега го спасил Марешки, разбираме от спешно съобщение от пресцентъра на „Воля“: “Научавайки за бой в стаята на т.нар. патриоти, зам.-председателят на НС Марешки… защити Сидеров…“

Какво падение! Да опреш да те спасява Марешки!

Волен тренира за… снимка

Вече ясно се вижда, че Сидеров излиза от ремисия. И сам си го признава: “Който мисли – Волен е сега в друга фаза, той е добър и бял, греши.”

Както ви написахме миналия път, той изразходва огромно количество енергия, за да бъде за малко нормален. И вече е на ръба на енергийните си запаси.

Интересно ми е само каква сума му прецака Валери. Милион, два, а може и 5. Така, де, ако спасяват на редник Киро 58 млн., поне 8 трябва да останат в наградния фонд.

Д-р Филипов обича да казва, че социализмът и алкохолът не са простили на никого. Къде по отделно, къде заедно, яко поразяват. Блъсков (заедно!) написал  редакционен коментар в „Труд“ „Грешката на господин Пеевски“. Написал не е съвсем точно, щото прилича на дялкано с тесла. Но той така си пише. Ние и друг път сме имали повод да го съветваме да си гледа търговийката, рекетчето и другите съпътстващи журналистиката у нас дейности, а да остави писането на хората, които знаят как се прави. Има няколко такива в „Труд“.  Ама дали ще искат да си топят перата в лайната…

Е, разбира се, това писане ще се хареса на господаря Пеефски, дума да няма. Защото се явява продължение на атаката, започната от „Монитор“ и „Телеграф“ срещу Светльо Иванов. Заради интервюто на „нещото“, така Блъсков нарича Светльо, с шефа на „Ню имидж“.

Ще поправя казаното по-горе. За хатър може и да не се яде лайно, но за пари се яде!

Ето и още нещо много добро: „Куршум в сърцето на олигархията изпрати премиерът Борисов с оттеглянето на поправката в Закона за приватизация… В този критичен за страната и политическата класа момент министър-председателят нееднозначно показа, че за него държавата и нейните интереси стоят над всичко и никакви съмнения за лобизъм в полза на олигархията нямат място в управлението му.“

Звездомира Мастагаркова, дами и господа, ПИК. Преди време ви обърнахме внимание на тая мома, да ѝ запомните името, ако и да не е лесно. Такива всеотдайни се срещат рядко дори в брас секцията на българската журналистика. Кенди Дълфър ряпа да яде. Звездомира ще изправи саксофона, ако ме разбирате.

Впечатлението от хубавата свирка малко се разваля само от израза „нееднозначно показа“, който според нас носи по-скоро негативни конотации. Но може и да грешим.

Звездомирка пуска пътьом един език и на Валерката, ама ще ви ги икономисаме, все пак целта ни не е да повръщате.

Конституционният съд отсъди с 8 на 4 гласа, че Истанбулската конвенция, за приемането на която Борисов се кле пред евродепутатите когато поемахме председателството, противоречи на конституцията ни. Интересното е, че и 5-те жени в КС са гласували срещу ИК. В мотивите на съда е записано: “Биологичният пол „жена“ се свързва със социалната роля – „майка“, с „раждане“, с „акушерска помощ“.

Което даде повод на Евгени Дайнов да направи паралел с хитлеристката практика: „При Хитлер е било така: арийката съществува, за да ражда арийчета и за нищо друго. Имало е система от “ферми” за усилено раждане на арийчета.“

Един приятел вика, че след решението на КС три негови съседки отишли у майкини си. За всеки случай.

Пък един се чудеше из ФБ откъде се били взели толкова джендъри, нямало ги едно време. Което не е точно така. Просто се криеха.

А какво ще кажете, ако предположим, че се появяват от книгите, в това число и детските? Например в „Питър Пан“ на сър Джеймс Матю Бари има един момент, където Уенди обяснява на мисис Дарлинг  за феите: „Когато едно бебе се засмее за първи път, една нова фея се ражда. Те живеят в гнезда по върховете на дърветата. Бледоморавите са момчета, белите са момичета, а сините сами не знаят какво са.” Броихте ли? Три!

Ами Питър Пан как се заканваше: „Не искам да стана мъж. Никой няма да ме хване и да ме направи мъж!”

Лично ние не сме против конвенцията. Макар и да смятаме, че няма конвенция, която може да спре оня българин, който е решил да си набие жената в петък вечер. Ще трябва дълга възпитателна и образователна работа да се изживее традиционната нагласа, изразена от един дедо поп: “Ами, Пено, мъж ти е. Сайбия ти е. Като иска ша та бий.” И изобщо това Елин Пелин, това Каравелов, това Вазов – вън до един! Какъв е тоя Хаджи Генчо, дето си пече мръвки на оджака, а на жена си дава ръжен хляб и сухо сирене, из което хранителните частици са извадени още преди да почне да се нарича сирене?

Не знам дали сред читателите ми има такива, дето си бият жените, но ще кажа: Не го правете! Тъпо е. Както казва моят приятел Селин, ако сме имали нещастието да се оженим за ужасна жена, пък даже и да не е ужасна, стига, че ни е жена, „може би е по-добре да я обикнем поне малко, отколкото цял живот да се скапваме да я бием. След като е ясно, че няма да я усмъртим, нали?“

Петък, 27 юли

Петък, не е 13, но по-добре да беше. Лунно затъмнение. Кървава луна. Ретрограден Меркурий. Ретрограден Марс. Отделно великото противостоене на Марс и Земя! И за капак рожден ден на Пеефски! Направо да пълудеиш, дет викат руските кифли.

Астрологът Павел Глоба разправя, че поради съвпадането на пълното лунно затъмнение с великото противостоене на Марс на 27 юли излизали демоните. Ама не ония демони измислените, а истинските демони, дето дремят във всеки от нас. И във вас също, не само в нас. Както казва бай Мирон Иванов, „С добром се ходи най-много до манастир. Обич трябва само докато зачене жената, нататък, за да прави човек нещо в света, трябва му зло – да го ръга. Така е било и така ще бъде.“ Демоните, дето са в нас, те движат света.

Първият засегнат е премиерът. Откривал църква в Бяла, Русенско и ги наприказвал едни…  „Ясно е, че на никой не му стигат доходите. И на мен не ми стигат.“

И тъкмо да го подредя в сексуално ангажиран контекст, видях, че се е изтълкувал: „Милиардер да питате, и той ще ви каже, че не му стигат парите”. Което вече променя дискурса и прави възможно и на Борисов да не му стигат парите, не ли?

За края на парламентарния сезон вика: “Преминахме през много изпитания… Правихме и грешки, но в един парламент е така, понякога се допускат грешки и се променя мнението на 360 градуса. Това се случва навсякъде по света.“

Обърнете внимание – на 360 градуса! Отличник?! Златен медалист?! Да, да… Един отличник ще каже, че мнението може да се променя на 357 градуса, хайде, нека са 358, в краен случай 359. Но 360 никога! При 360 градуса тръгваш от Банкя и се връщаш в Банкя.

“Без Господ нищо не може да се направи… Вярата ми помага много. Богословие мога да изкарам… С три мога да мина, но богословие мога да завърша.”

Той Сидеров завърши, та… Всъщност, не, Борисов няма да може. Него ще го върнат само да видят червения конец на кунката му, дето му го вързала врачката Щерона Ваклушева. Ами черната котка? Ако му минела път пред кортежа карал охраната да се върне и да мине по друга улица. Ставал винаги с десния крак напред, в понеделник не се бръснел, не си режел ноктите и не давал пари на заем… Просто роден богослов!

“Не съм излизал в отпуска в последните 17 години – когато съм бил премиер, кмет или главен секретар…”

Което обяснява всичко. Burnout. Прегорял е. Изпепелил се е. Щото той си гори в работата, нема що да се убеждаваме. Когато няма мач, де…


Корнелия Нинова се качи и на колело. Казах ви аз, че тя е готова на всичко да се качи – на кон, на коза, сега и на колело! Накрая ще си намери майстора!

Ако речем да търсим някаква символика, можем да си припомним, че Сергей водеше социалистите на Бузлуджа с мотор, Нинова с колело, следващият лидер ще ги води пеш. Запада тази партия, запада.

Преди години, когато червените започнаха да се качват на Бузлуджа, Малкият Иванчо, каза, че те върха на нахалството изкачили, та Бузлуджа  ще им се опре! И оттогава десетилетия вече всеки ден го изкачват. Ето днес Кирил Добрев например рече: „БСП е партията, която може да наложи новия морал.“

Турбонахалство! Милионерчетата в БСП, забогатели с далавери и откровени кражби, ще налагат новия морал! Майка ѝ на тая България! В Банско ми разправяше един, не знам дали е вярно, как Кирчо си бил харесал един терен и искал нещо да строи. И представил нотариален акт отпреди 100 г., написан с химикал. Кметът Краваров изказал съмнения, че преди 100 г. химикалът е бил измислен. И е имал известни основания.

Из полицейските архиви: „На 17 май 2000 г. около 21,20 ч. на ГКПП „Калотина” са задържани сръбският гражданин Бранислав Жечевич, който е внесъл голямо количество валута в Република България – 215 хил. германски марки и 43 159 долара, и двама български граждани, които са получили  сумата – Кирил Добрев и Илиян Насков…“

Щеше да е хубаво добрите да се различават по нещо от лошите. БСП не се различава по нищо от ГЕРБ. Значи?


Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар