Зима

Зима
Пролет

3 юли 2018 г.

Бойко Борисов: Най-големият успех на българското председателство са Западните Балкани

"Отстоявахме интересите на гражданите на Европа, и се постарахме да бъдем балансьори и честни посредници."
 
"Безспорно най-големият успех на българското председателство на Съвета на Европейския съюз са Западните Балкани - успяхме да убедим всички, че това е вярната посока за бъдещето на региона и не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург, цитиран от правителствената пресслужба.

Българският премиер подчерта, че усилията на страната ни са довели до реални резултати и посочи като пример Срещата на върха в София на 17 май, която помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името.

„Това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем – вие също много ни подкрепихте. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение за започване на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС“, коментира Борисов.

Премиерът подчерта още, че българското председателство е работило приоритетно по темата за свързаността на региона.

„На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност - 11 транспортни проекта, за цифрова програма на Балканите, за Енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм+“, отчете Борисов.

Положените усилия в сферата на сигурността във вътрешен и външен аспект също бяха сред отчетените от Бойко Борисов постижения по време българското председателство на Съвета на ЕС.

„Отстоявахме интересите на гражданите на Европа, и се постарахме да бъдем балансьори и честни посредници. По време на ЕС-Турция във Варна на 26 март седнахме на една маса и говорихме за всички проблеми. Темата за бежанците и охраната на външните граници на ЕС е болезнена и трудна. Но споразумението ни с Турция работи и имаме нулев натиск от там“, категоричен бе премиерът.

Борисов отчете като успехи и подобряването на Шенгенска информационна система, Визовия кодекс, Шенгенския граничен кодекс и оперативната съвместимост. „По реформата на Дъблин (системата за убежище) инвестирахме много усилия, не оставихме камък непоместен и постигнахме доста с подкрепата и на Европарламента: 4 от 6 отворени досиета са на финалната права, Европейския парламент показа гъвкавост и беше ключов партньор, за което ви благодарим“, каза още българският премиер.

Според Бойко Борисов общото между всички постижения на Българското председателство на Съвета на ЕС е, че е постигнато единство между държавите, институциите и гражданите.

Българският премиер обаче заяви пред Европейския парламент, че България ще продължи да гледа напред и да работи за пълното си членство във всички политики на ЕС – Шенген и Еврозоната.

„Имаме висок икономически растеж от 4%, безработица под 6%, нисък външен дълг под 30%, значим финансов резерв и на практика нулев бюджетен дефицит. Показали сме, че сме лоялен партньор и сме търпеливи, аз вярвам в дипломацията, а не практиката да се налага вето, защото всички знаем как свършва това“, подчерта Борисов пред европейските депутати.

"Предложенията ни по миграцията продължават да отекват, защото са в интерес на всички, балансът там е намерен. Винаги съм държал, че със спокоен, дипломатичен, не ултимативен тон, с разговори - се постига повече, отколкото с обиди, нападки и незачитане на чуждото мнение", поясни Борисов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар