Зима

Зима
Пролет

30 юли 2018 г.

ЕК одобри придобиването на "Теленор" от чешката група PPF

Според предварителния договор българският бизнес на Telenor се оценява на 810 млн. евро
 
Eвропейската комисия официално одобри придобиването на дейността на норвежкия телеком Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария от чешката група PPF, собственост на най-богатия чех Петр Келнер. 

Решението на ЕК идва само 11 дни след като българската Комисия за защита на конкуренцията спря сделката за "Нова телевизия", която също трябваше да стане собственост на PPF.

Сделката се разглежда от ЕК, защото включва придобиване в няколко европейски държави. Общата сума по транзакцията е 2.8 млрд. евро, като според предварително подписания договор българското звено се оценява на 810 млн. евро.

"Предложените транзакции няма да навредят на конкуренцията. На първо място, няма да има хоризонтални припокривания, защото дейностите на компаниите са в различни територии, в които имат отделни лицензи за телекомуникационни операции. Вертикалните връзки между компаниите също няма да бъдат проблемни", се казва в решението на ЕК, цитирано от Capital.bg.

В предишно обсъждане на предложеното придобиване от страна на PPF Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия засегна и сделката за "Нова броудкастинг груп" в България. Според европейския регулатор тя не създава антимонополни притеснения в комбинация с "Теленор България".

По план

От норвежката Telenor коментираха през февруари, че придобиването трябва да бъде приключено през третото тримесечие на годината. Въпреки че за телекомуникационните си операции в Чехия и Словакия PPF използва търговската марка O2 (на испанския телеком Telefonicа, който беше предишният собственик на активите), очакванията са, че поне за следващите две години българската "Теленор" няма да смени името си. Telenor купи оператора "Глобул" от гръцката OTE през 2013 г., като тогава плати 717 млн. евро.

В България "Теленор" има годишни приходи за 2017 г. от 675 млн. лв., както и над 3.1 млн. абонати към края на първото полугодие на 2018 г. Печалбата за 2017 г. преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) е 247.2 млн. лв.

Петр Келнер е определян за най-богатия човек в Централна и Източна Европа. Според списание Forbes състоянието му надхвърля 16 млрд. долара. Фондът му PPF е най-голямата инвестиционна група в региона, като управлява активи за близо 35 млрд. евро в различни сектори, сред които банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Чрез него той държи и телекомуникационния оператор O2, който има общо над 7 млн. клиенти в Чехия и Словакия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар