Зима

Зима
Пролет

30 август 2018 г.

Бъдещият нов единен орган за безопасност по пътищата… съществува от 15 години

В опит да намали щетите от лъсването на тази стряскаща некомпетентност, корупция, незаинтересованост и липса на държавност, МС реши да симулира активност
 
На извънредно заседание на Министерски съвет в сряда, провокирано от шокиращата катастрофа край Своге със 17 загинали, държавата обяви планове за създаване на нов орган, който да контролира и да създава политики за безопасност по пътищата.

„Дали този орган ще бъде комисия или агенция, тепърва ще се уточнява, както и под шапката на кое министерството ще бъде или под пряко подчинение на министър-председателя. Една подобна промяна няма как да бъде направена, ако не бъдат промени куп закони“, обяви идеята вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев обясни идеята така: „Всички служби и функции, които имат отношение по темата, да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност“. По думите му в тези институции попадат три министерства – вътрешното, регионалното и образователното, както още Агенция „Пътна инфраструктура“ и други ведомства.

Единственият проблем на тази идея е, че такъв единен орган съществува от 15 години.

Името му е Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Създадена е въз основа на Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на закона за движение по пътищата и статутът й е разписан подробно в Постановление 220 на Министерския съвет от 3.10.2003 г.

На сайта на МВР, под чиято шапка е комисията, е разписана и нейната мисия. „Основната задача на Комисията е да подобри координацията на действията между държавните органи и обществеността що се отнася до проблемите на безопасността на движението по пътищата. В изпълнение на основната си задача Комисията подпомага Министерския съвет при вземане на решения, свързани с безопасността на движението по пътищата, дава становища и разработва проекти на закони и подзаконови нормативни актове, анализира информацията, изготвя доклади, национални програми и прочее.“

Освен, че е нормативно разписана, ДОККПБДП си е и съвсем действаща. Последното заседание например е от 31 май 2018 г.

Като трета точка от дневния ред дори можем да видим „Информация за състоянието на безопасността на движението от началото на годината и мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия през летния сезон.“

Какви точно са предначертаните мерки не е ясно.

Председател на ДОККПБДП е министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Заместник-председатели са Стефан Балабанов (зам.-министър на вътрешните работи), Ангел Попов (зам.-министър на транспорта информационните технологии и  съобщенията) и Малина Крумова (зам.-министър на регионалното развитие и благоустройсвтото).

Сред членовете на комисията са още девет зам.-министри, администратори от БЧК, Агенцията за закрила на детето, сдружението на общините и др.

Какво значи всичко това?

Всичко това показва отново неадекватното управление, с което разполага в момента България. Катастрофата край Своге изнесе на преден план и направи видимо за голяма част от обществото пълната безконтролност на процесите в България. В случая пълната безконтролност в ремонтирането, а вероятно и в строителството, на пътища.

В опит да намали щетите от лъсването на тази стряскаща некомпетентност, корупция, незаинтересованост и липса на държавност, Министерският съвет реши да симулира активност.

И се плъзна по най-лесната пързалка. Пързалката на популизма. Министрите решиха да обявят създаването на звено, което да контролира дейностите по безопасност на движението. Най-вероятно голяма част от министрите дори не знаят, че такова звено има.

За министър-председателя няма да отваряме дума сега. Той е над тези неща.



Мирослав Иванов,  Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар