Зима

Зима
Пролет

20 август 2018 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (13-17 август)

Понеделник, 13 август

Сталинка Георгиева ни успокоява от името на Световната банка: „Влизането на България в еврозоната няма да доведе до сериозно поскъпване у нас. Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце…”

Ало, пенсиите, чухте ли? Не си го слагайте! Несериозно ще е. Е, за някои от вас това несериозно може да се окаже сламката, която пречупва гърбината на камилата, но какво да се прави, винаги има жертви.

Цялата работа, братя, никога не съм го крил от вас, идва от това, че левът е надценен. Главно вие го надценявате, щото искате с един лев да ядете три пъти, а то и веднъж не може. И едно евро не може… Така че вие и еврото ще надценявате и не виждам какво ще се промени. И ще си играем на шикалки.

Нали знаете какво са шикалки? Някъде им викат къркалешки! Който и да питате на село ще ви обясни, че шикалките са аномални образувания върху дъбови листа, причинени от биохимически вещества, отделяни от яйцата на някои видове оси, главно Biorhiza pallida. Тия оси се наричат още шикалкотворки. Ще повторя тази дума – шикалкотворки. Можете да ѝ намерите употреба още в следващия сюжет. Мъжкият род е шикалкотворко.

Жълъд и шикалка


И така шикалкотворко Симеонов се похвали, че заведенията „Хедон” в Созопол и „Какао бийч” в Слънчев бряг са запечатани. И това по някакви, неизвестни мен причини, възбуди шикалкотворко Сидеров до степен да реже клона, на който седи: “Искам отговор от Борисов дали е оторизирал членове на правителството да действат по морето като представители на военна хунта, да безчинстват, да тероризират туристическия бизнес… Има ли нужда от такова правителство, трябва ли да продължи да управлява, ако то не създава благини, ако не вдига стандарта на живот, не вдига пенсиите, а се занимава с това на кого да му затворим заведението…”

В този случай няма да се съглася със Сидеров. В интерес на истината, и в никой друг случай няма да се съглася с него, де… Действията на шикалкотворко Валери са в полза единствено на пенсионерите. Защото не всичко е пари! Една голяма част от проблемите на пенсиите не са финансови, а са на нервна почва. И е много странно точно Сидеров, дето цяла партия създаде на нервна почва, точно той да не ги разбира тия работи.

На кой пречи шумът по морето? На 30-годишните? На 40-годишните? На 50-годишните? Стига, бе! Аз на 50 г. куфеех като за последно. И верно беше последно… Шумът по морето и шумът изобщо пречи на пенсиите. Броили ли сте колко въжета на алпинисти срязаха, защото ковали топлоизолация по време на сиестата им? Само във Варна са 4-5. Имаше дори случаи на простреляни с въздушна пушка шумни деца… 97% от оплакванията за висока музика в полицията са от пенсии. Попаднала в шумна среда пенсията губи човешкия си облик. Не знам защо е така, но е така…

В интерес на истината и в други среди, но да не се задълбочаваме сега.

Вторник, 14 август


Край Генуа се срутил виадукт. Загинали са 39 души, десетки са ранени.

Чувал съм, че в Италия мафията поема част (голяма част?) от строителните поръчки. Чувал съм, не го твърдя със сигурност, че и в България мафията поема голямата част от поръчките.

И нищо не може да се направи! Можем само да се молим нашата мафия да строи по-съвестно от италианската мафия.



„Труд“: „Христо Иванов заложил бомбата в Търговския регистър“.

Глупости на търкалета! Христо беше министър до оня ден, дето се казва. А тази бомба е стара, заложена е отдавна. Заложена е от Иван Костов, това е истината!

„Труд“ все повече заприличва на „Телеграф“. И това не бива никак да ви учудва. Където е Блъсков, там е „Телеграф“. Дето е казано, рано или късно кучето заприличва на стопанина си. Същото е и с вестниците.

Адв. Николай Янев, един от авторите на Закона за търговския регистър (ЗТР) и на Наредбата за работа с него обяснява: „При липса на адекватна информация от отговорните за ТР можем само да спекулираме за причините за настоящия крах. Предвид изискванията за съхраняването му най-логично е да предположим, че той е резултат от умишлен саботаж. Ползите от това биха били евентуално да се заличат следите от манипулирано вписване… Не е изключено обаче рухването на ТР да се дължи на системно пренебрегване на правилата, съчетано с обикновена мърлявщина, слаба правна, техническа и организационна култура, както и управленско късогледство.“

Казано накратко, причините са в користното невежество! Помните ли откога ви повтарям, че ни управлява користно невежество? Банда тъпи и крадливи копелета!

Познаваме се от доста години и знаете, че не сме от хората, склонни да подценяват управленската простотия. Но в случая ще дадем предимство на користта. Срутването на ТР е бандитска акция. Безцеремонна демонстрация на това, че гангстерите, които ни управляват, могат да си правят каквото си искат. Бас слагам, че на мишоците в службите им е пределно ясно Кой какво прави и защо. Но не са времената подходящи да риташ тръна бос. То никои времена не са, де.

В Москва на 80 г. е починал известният детски писател Едуард Успенски, бащата на Чебурашка и крокодила Гена.

Много обичам да гледам филмчетата за Чебурашка и Гена. Като дете не съм ги гледал. Семейството ми беше бедно. Е, не чак колкото на Бойко Борисов, но нямахме телевизор. Та доста късно се запознах с Чебурашка, Гена и бабичката Шапокляк. Успенски казва, че при създаването на образа на баба Шопокляк е имал предвид първата си жена. А художникът, създал кукления персонаж, се бил вдъхновил от тъща си. Дето се вика, тоже не плохо.

Сряда, 15 август

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която отговаря за ТР, нямало да подава оставка. „Това, вика, е политическо решение. Нужна съм тук, защото трябва някой да координира излизането от кризата.“

Лично ние сме склонен да застъпим мнението, че не е редно този, който е координирал влизането в кризата, той да координира и излизането от кризата. Но вероятно мислим така от невежество.

Щяла да координира… Разправят, че сривът в ТР я сварил на почивка на екзотичен остров. И три дена я кандърдисвали да се върне да координира… Онази голяма бяла птица, министърката на правосъдието, изпаднала в ужас! Чудела се дали да съобщи за краха на регистъра. Но после се досетила (после – РАБФАК!), че ако тя не съобщи, други ще съобщят. И, между другото, дисковете не били гръмнали, а били изчезнали. Източници от службите съобщили на Фрог нюз.

„Може, вика Зорница, да звучи наивно, но такива неща се случват. Никой не е застрахован.“

Никой не е застрахован… Това не беше ли реплика на юнаците от кипърската ЗК „Олимпик“? Защото там изведнъж се оказа, че има 270 хил. незастраховани. Сега ще трябва да се бръкнат повторно, за да упражнят поговорката, че евтиното излиза скъпо, а бързото се прави по два пъти.

Паметник на клизмата в руския град Железоводск. Мисля, че вместо някакви царе със светещи очи, един такъв паметник в центъра на София би бил най-удачен

Нашият мъдър премиер, Господ здраве да му дава да ни управлява доде ни съсипе тотално, посъветвал българите по-внимателно да си избират застрахователите.

Което като казус доста се доближава до оня действителен случай, дето един пич агитирал една мома да я ашладисва, като ѝ обещавал, че ще я пази. Но когато настъпило… застрахователното събитие, почнал да вика: „Пайсааааа….“

270 хил. българи са получили усещания откъде задника си, но премиерът ги съветва да внимават. А къде беше той, къде беше държавата, къде беше финансовият министър, къде беше КФН?

“С усилия, воля, работа и засилен контрол ще направим така виновните да носят тежки санкции”, обещава след после главният шикалкотворко на републиката. Възложил бил проверка на Горанов и на „независимата Комисия за финансов надзор“. Независима?! Да, може, може… Един много добър лош пример за независимост. Просто класика в жанра – нищо не зависи от КФН. Ако не беше толкова независима, отдавна да е отнела лиценза на застрахователните бандити. Защото във финансовите среди тези неща се знаят дълго преди да станат медийна новина. Но вероятно не е било възможно. Защото е възможно зад тази пирамида да стоят бившите приятели и началници на премиера от СИК. Така се говори.  Лично ние го чухме от ген. Наско.

Направи ли ви впечатление, че ще откриваме посолство в Саудитска Арабия? Как мислите, за чий ни е? Помислете, помислете! Пък ако не се сетите, след време ще го прочете в някоя грама на американското посолство. СИМО ще съобщи за едни парета, изнесени с дипломатическата поща…

Отделен въпрос е българинът с неговия вроден стремеж да мине по-тънко, ако, разбира се, не е възможно да мине изцяло без пари, де. Не се научи нашенецът, че в сферата на парите, всичко „по-евтино“, всичко „по-изгодно“ е от Лукавия. По-точно учи се, но по трудния начин.

Още нещо исках да кажа за ТР. Даскалова успокоява, че загуба на информация няма да има. Пазела се още на две места. Въпросът е дали тези две места са архивирали данните редовно. И като я питат госпожата дали това се прави, вика: „Би трябвало…“ Защо „би трябвало“ ли? Защото, вика, по документи и ТР би трябвало да работи, ама не работи.” Честно ще ви кажа, плени ме с тази непосредственост. Такава непосредственост, не знам дали сте забелязали, е свойствена само на пълната посредственост. Протеже на Пеефски, какво повече да очакваме. Трябва да слуша и изпълнява, затова ум не трябва.

Васил Давидов (бащинството във ФБ е трудно доказуемо) пусна една мъдра фраза по повод свинщината с ТР: „Назначават верни, а после им възлагат задачи като за умни.“

Чета: „Стоянка Мутафова чества 70 години на сцена“.

Започнали приготовленията за бенефиса, който щял да е навръх следващия, 97-ми рожден ден. 70 години на сцената! Хората не могат 70 на житейската сцена да устискат, тя ги навършила на театралната. Неудобно ми е да го кажа, обаче  някои са доста нахални! Представяте ли си, Стоянка Мутафова и Лили Иванова до тука са живели общо почти 200 г. И, като гледам колко са витални, май се канят да илядят! Господ здраве да им дава!

Четвъртък, 16 август

„Когато чуеш от успели инвеститори какво е в България, съвсем друга представа ще получиш, отколкото хейтърите на жълтите павета.“ Премиерът Борисов, естествено.

Да, успелите инвеститори вероятно имат друга представа за България. Обаче пък неуспелите имат още по-друга. Въпрос е кои са повече

Инвеститори… Хората от ужасите на войната бягат и пак ни заобикалят, та инвеститорите…

Предполагам, че под хейтърите от жълтите павета премиерът разбира такива като нас, дето непрекъснато го облайват. Защото не могат да оценят огромните успехи на управлението му, като например това, че сме били поддържали години наред 4% ръст на икономиката.

Както знаете, би трябвало да знаете, премиерът ни е ангросист. Рядко ще чуеш от него прецизно твърдение, точно число. Много по-добронамерени от нас наблюдатели не биха му признали заслуги за стабилността на лева в условия на валутен борд, с каквито той се хвали. Освен това справка в НСИ показва, че през 2017 прогнозният ръст, демек меракът на Борисов, е 4%, но реалният е 3.6%. През 2016 г. е бил 3,4%, през 2015 година – 3%. И т.н. и т.н. Та искам да кажа, че 4% не е бивал никога, камо ли пък години наред! А, ако ви се стори, че издребнявам, то питайте някой финансист колко е разликата между 3.6% и 4% при 90 млрд. БВП. В пари са 360 млн. Но в икономика са много повече.

„За разлика, вика, от съседните страни, ние се развиваме нагоре и се строи все повече.“

За нагоре не знам, но имам усещане, че се развиваме малко встрани… Но може и да греша.

Вчера отишъл да запали свещичка на „Богородичка“. Пиарите го снимали в една смирена поза, вглъбен, не оставя съмнение, че чете на ум някоя от дългите молитва към Пресвета Богородица – „Възпявам Твоята благодат, Владичице, и Те моля: облагодати ума ми. Научи ме право да ходя по пътя на Христовите заповеди…“



Такова впечатление ми остави на снимката, която видях на стената на Валентина Атанасова. Тази госпожа, явно хейтърка от жълтите павета, турила под снимката стихотворението на Валери Станков „Щом дяволът се кръсти“.

… абсолютната лъжа! – е с ранг държавна политика,

далеч от храмовия под на старата Желязна църква

излъганият мой народ с монета небосвода търка! –

щом Дяволът се кръсти в храм, а пък миряните си траят,

какво се случва? – аз не знам, но, сигурен съм, иде краят.

Само за сведение да кажа, че стихотворението е написано на 7 януари 2018  г. Това може да ви помогне да идентифицирате дявола…

„Над 200 полудиви патици вече плуват в столичните водоеми“. Идеята била на Ловно-рибарско дружество “София Запад” и Столична община. Според заместник-председателя на дружеството Светослав Георгиев, патиците били устойчиви и могат да се справят сами, но при желание гражданите също могат да полагат грижи за тях и да им хвърлят жито, царевица, хляб, солети…

Чудя са дали да не помоля братята цигани специално те да не полагат грижи за патиците. Защото не знам дали съм ви казвал, циганите много обичат да се грижат за патици, гъски… Една година в Англия се погрижиха дори и за лебедите на кралицата. Но там лебедите са собственост на короната и не се погледна с добро око на грижата на циганите…

Петък, 17 август

Популизмът се лекува най-добре на власт. Всъщност, повечето политически епидемии така се лекуват. Големите приказки в опозиция се превръщат в големи разочарования. Популистът на власт с всяко свое действие опровергава едно свое обещание. Защото, както съм ви казвал и друг път, популизмът е приказка, разказвана с користна цел. Приказката свърши, сега е времето да разпознаете целта. Просто наблюдавайте действията на Сидеров, Иван Каракачанов, Валери…

Салвини на банкет с 260 съпартийци в градчето Фурчи Сикуло, провинция Месина в деня на трагедията

Една стока са навсякъде! Какво направил вътрешният министър и лидер на управляващата в Италия “Лига” Матео Салвини в деня, когато рухна виадукта и загинаха 39 души? Сутринта изразил съболезнования към близките на загиналите, а вечерта отишъл на банкет, където се снимал пред отрупаните с блюда и вина маси. Медиите на Ботуша определят празненството като “проява на лош вкус”.

Не мисля, че празненството е просто проява на лош вкус. То е пълна свинщина. Една свинщина, която малко ни сближава с Италия.

Онзи ден, на 11 август, се навършиха 23 години от жестоката катастрофа на Околовръстното в София, при която загинаха 14 войничета. В деня на трагедията БНТ показа като първа новина тогавашния премиер Жан Виденов да потропва хоро с възрастни фенове. На следващата година, през май 1996 г., в столичния квартал „Люлин“ бяха застреляни трима полицаи. Вечерта вътрешният министър Любомир Начев беше изловен да се весели в компанията на манекенки. С това приключи политическата кариера на Начев. Можем да напомним също така и Параванката, как отиде да тъгува с вълците в Симитлийската гора, когато изгоряха хората във влака през 2008 г. А господин Борисов пък беше единственият от изявените политици, който навръх 29 февруари (дните на траур) посети високосния бал на в. «Труд» в Бояна и цяла вечер, разправят, усмивката не слизала от устата му…

И, както си е редно, за да изгрее и утре Слънцето, ще завършим пак с него. Разгледал, придружен от Боил Културата, тракийската могила Малтепе до село Маноле, където археолозите разкриха уникален гробен комплекс. Премиерът разгледал всичко и обяснил на съпровождащите го лица: „Пловдив излиза на едно от челните места в света като чукнеш в Гугъл…“

Дано са му обяснили правилно какво означава и как се прави чукането в Гугъл. Че там какви сакатлъци могат да станат…

Не ми се пише повече, братя и сестри. Ще отивам да се приготвям, че тая вечер ще се правя на Жан-Клод ван Дам. Пардон, на Жан-Клод Юнкер.

Пенсиите, братя мои от последната възраст, останали са ни 30-40 години да поядем, да попием и… Тия трите работи. Възползвайте се, че ще чакате после да ви преливат от Задушница на Задушница. Те днешните как преливат…

Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар