Зима

Зима
Пролет

10 август 2018 г.

Спряха скандалната поръчка за ваксина срещу чума по овцете и козите

Шефът на БАБХ Дамян Илиев съобщи, че е получил нареждане от премиера Бойко Борисов
 
Агенцията за безопасност на храните прекрати скандалната обществена поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по овцете и козите.

На извънреден брифинг шефът на агенцията Дамян Илиев съобщи, че е получил нареждане от премиера Бойко Борисов.

"Преди малко се чух с премиера и той ми каза: Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", обясни Илиев. Той поясни, че взетите до момента 8 хиляди проби от животни ще се изследват в лаборатории в няколко европейски държави, като финансирането на тези изследвания ще бъде поето от Европейската комисия.

По-рано пред журналисти във Варна Борисов обеща да провери поръчката и се закани да изгони "гадовете" от нея.

Търгът бе закрит - т.е. чрез договаряне без предварително обявление. За участие беше поканена само фирмата "Глобул Вижън 2018" ЕООД. Уставният капитал на "Глобул вижън 2018" е 500 лв., а поръчката, която трябваше да изпълни, е за 336 184.80 лв. без ДДС.

Компанията е създадена на 29 юни - почти седмица, след като БАБХ обяви официално, че е открито първото огнище на чума по дребните преживни животни в село Воден.

В Агенцията по вписванията фирмата е обявила, че се занимава с продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии.

Собственик на "Глобул Вижън 2018" е 28-годишният Никола Явахчов. Явахчов работи на наказателен паркинг на столичната общинска фирма Център за градска мобилност, съобщи бтв.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар