Зима

Зима
Пролет

1 август 2018 г.

Разпръснаха част от праха на проф. Божидар Димитров край Созопол

Част от праха му е разпръсната над Македония, на която той посвети голяма част от живота си, а друга част ще бъде поставена в гроба на майка му
 
Близки, приятели и съграждани на уважавания историк, археолог, писател и общественик проф. Божидар Димитров участваха в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив в близост до острова Свети Иван.

Негови роднини и съратници се качиха тази сутрин на борда на кораба "Big Baba" от рибарското пристанище в родния му Созопол, за да станат част от ритуала, с който бе изпратен в последния му път.

Така волята на професора прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол днес бе изпълнена. Това съобщиха от пресслужбата на Община Созопол.

На днешния ден се навършва един месец от кончината на големия родолюбец. Проф. Божидар Димитров почина на 1 юли. По воля на професора той бе кремиран.

Част от праха му е разпръсната над Македония, на която той посвети голяма част от живота си. Другата, отново по негово предсмъртно желание, днес бе разпръсната в морето край Созопол, а друга част от праха на професора ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

Днешният ритуал се проведе в присъствието на дъщеря му Мария, сестра му Мария, кмета на Созопол Панайот Рейзи, шефа на музея Димитър Недев, археолози и приятели, които отплаваха с кораб към парчето земя.

"Имам чувството, че е до мен и дава интервю. Много ми е тъжно, като държа урната. С него можех да си споделям всичко. Винаги се целувахме за довиждане, прегръщахме се, сякаш за последно. Знае колко го обичам и в момента е до мен", едва сдържаше емоциите си дъщеря му Мария.

"Това е последният завет на брат ми, това беше неговото място и милееше за него. Обичаше Созопол и Созопол обичаше него", промълви сестра му.

"Загубих много голям приятел, на който съм разчитал винаги. Даде всичко от себе си за Созопол", заяви Рейзи, цитиран от "24 часа".

"Страхотен човек, името му - Божи дар, много му приляга", коментира Димитър Куцаров, един от приятелите му, с които професорът на младини се е гмуркал в морето на Созопол.

От пресслужбата на местната община съобщиха, че по-късно днес по време на редовно заседание на Общинския съвет ще бъде представена за гласуване от общинските съветници докладна с предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на директора на Общинския Културен институт "Музеен център" - Созопол Димитър Недев. В мотивите си Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в стария град на Созопол.




Няма коментари:

Публикуване на коментар