Зима

Зима
Пролет

1 август 2018 г.

BMW ще строи нов завод за автомобили в Унгария за 1 млрд. евро

Фабриката ще помогне на автомобилния производител да разшири производствената си мощност в Европа
 
BMW ще инвестира 1 млрд. евро е нова фабрика за автомобили в източна Унгария, съобщи Reuters. 

Проектът може да допринесе за икономическия растеж в страната и да заздрави позициите й като център за производство на автомобили в региона.

Новият завод ще бъде изграден в близост до град Дебрецен, на около 230 километра източно от Будапеща и ще има производствен капацитет от 150 000 автомобила годишно. Фабриката ще помогне на автомобилния производител да разшири производствената си мощност в Европа, където продава 45% от своите автомобили.

„Новият ни завод в Унгария ще може да произвежда както моделите на BMW с двигател с вътрешно горене, така и електромобили. Това ще става само на една производствена линия“, каза Оливър Зипс, член на Борда за производство на BMW.

BMW се присъедини към Daimler и Audi, които вече имат заводи в Унгария. Миналата седмица Audi обяви, че започва серийно производство на електрически двигатели в своя завод в централноевропейската държава.

Производството на автомобили в момента осигурява близо една трета от износа на Унгария. С изграждането на новия завод на BMV, този сегмент може да осигурява 40% от износа, коментира Петер Вировац, анализатор в ING в Будапеща. Според него заводът на BMW може да помогне за балансирането на очакваното забавяне на икономическия растеж през 2019 г. и 2020 г., когато еврофондовете ще спрат, и ще донесе чуждестранни инвестиции в по-слабо развития източен регион на Унгария.

Вировац посочва още, че проектът ще засили зависимостта на Унгария от автомобилната индустрия и страната ще бъде изложена на всеки цикличен спад в продажбите на автомобили в случай на забавяне на глобалната икономика.

„Най-голямата въпросителна по отношение на инвестицията е унгарският пазар на труда. В момента е трудно да намерите 1000 работници, а какво да говорим за след 2 години“, коментира още анализаторът. Унгария, както и други икономики от Централна Европа се бори със сериозния недостиг на работна ръка заради масовата емиграция на запад заради по-високите заплати там./Epicenter.bg

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар