Пролет

Пролет

18 септември 2018 г.

Акад. Георги Марков: Цар Борис Трети се нуждае от пълна реабилитация

"Голяма е заслугата на царя България да не бъде въвлечена в гибелния огън на Втората световна война."
 
"Фигурата на Цар Борис Трети се нуждае от пълна реабилитация. Той е пълна противоположност на баща си Фердинанд като поведение и като манталитет."

Това коментира в "Операция История" по Bulgaria ON AIR известният ни историк академик Георги Марков.

"Голяма е заслугата на царя България да не бъде въвлечена в гибелния огън на Втората световна война. Той лавира между Германия, Англия, СССР с една цел - да спаси народа си от пряко участие във войната. В едно село му се оплакват, че ядат черен хляб, а той им отвръща "по-добре черен хляб отколкото черни забрадки". Може би тези думи обобщават най-точно неговата политика, да не даваме жертви в новата война, да няма нови "черни забрадки", коментира академик Марков.

Съдбата на България е решена със самото избухване на Втората световна война. Когато Мусолини е разбит в Гърция, германската армия е решена да премине през България. Фелдмаршал Лист казва буквално - "Ако българите се съпротивляват, ще ги окупираме за 72 часа, ако не се съпротивляват, ще стигнем до гръцката граница за 48 часа."

При по-късните договорки между Сталин, Чърчил и Рузвелт ние попадаме в сферата на съветските интереси. Истината е че Западът просто ни предава на Сталин. Такъв е цинизмът на голямата политика, когато големите решават вместо малките. Сходната е съдбата и на Полша въпреки героичната й борба срещу германците, въпреки милионите, които загиват за полската кауза, тя също е предадена на СССР", заяви акад. Георги Марков.

Цар Борис ІІІ

Няма коментари:

Публикуване на коментар