Зима

Зима
Пролет

10 септември 2018 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (3-7 септември)

Понеделник, 3 септември

Каракачанов се появил на срещата на лидерите от управляващата коалиция със синя каска на главата. Мисля, че дори човек, много по-благоразположен от нас, не би казал че му отива. Направо е като Швейк. От всякъде струи неовладяна интелигентност.

Не можах да намеря снимката на Каракачанов, но много приличаше на тази. (Сн. Петър Генчев)

Гледаме снимката и си мислим, че тя ни дава основание да наречем военния министър идиот. Но ние няма да го направим. Не и само на основание на тази снимка. Защото имаме още хиляди поводи и причини. Така че ще си го наречем идиот на основата на една обмислена и аргументирана преценка. Ние не хвърляме думи по вятъра, щото вятърът понякога се обръща…

Във ФБ се появиха призиви, всеки, който има контакт с военния министър, да го уведоми, че той е военен министър, а не кралски шут.

Шут? Един несбъднат Риголето! Ама не! Защото, както ми казаха, че бил казал Сервантес, „Ролята на шута не трябва да се играе от глупак.“ Историята го доказва. Например Трибуле, който бил придворен шут на френските крале Людовик XII и Франциск I, бил известен със своя интелект и остроумие. Обезсмъртен е от Виктор Юго, Франсоа Рабле, прототип е на Риголето от едноименната опера на Верди…

Та никакъв шут не е Каракачанов. Обикновен смешник!

Само той да е… Лидерите на коалицията до един приличат на пораснали възпитаници на училище за деца със специални нужди. С тази разлика, че освен тежки психически увреждания, тези хора имат и особено тежки морални малформации.

Оня ден Атлантическият съвет в България излезе с остра позиция срещу правителството и специално срещу министър Каракачанов: „Вече почти 30 г., откакто СССР не съществува и почти 15 г., откакто България е в НАТО, БА продължава да разчита за ремонта и поддръжката на старото си и несъвместимо с НАТО оръжие на държава, която във военната си доктрина открито сочи Алианса, а с него и България, като неприятел.“

И с основание беснеят атлантиците. Само в рамките на една година страната ни ще плати на Русия над 230 млн. лв. за ремонт на СУ-25, МиГ 29 и хеликоптерите Ми 17 и Ми 24.

Прав беше Тръмп да се развика на Меркел, че, докато САЩ издържат НАТО, за да пази Европа, тя купува газ от Русия и налива милиарди в руската икономика. Обаче нашият случай е още по-тежък. Щото ние пък подпомагаме военната им индустрия! И то не е щото патриотите са русофили, не! То е почти единодушно съгласие на целия ни политически елит.

Доказателства? Сборището на русофилите на яз. „Копринка“ в събота. 14 000 души отишли на ичка си майна кой с рейс, кой с микробус, кой с кола… Сред присъстващите е и председателят на групата за приятелство с Русия в НС Красимир Велчев от ГЕРБ. Специално приветствие до сборището изпратил президентът Радев. Има си хас. Жената на шефа на кабинета му Иво Христов (непрофесора) прави сайта на русофилите. И самият Христов доскоро се подвизаваше в тези среди. Приветствие до сборището отправили също Корнелия Нинова (естествено) премиерът Бойко Борисов (неестествено) и губернаторът на Република Крим Сергей Аксьонов (неудачно). Сред спонсорите на сборището била и община Казанлък с кметица от ГЕРБ, а също МЗХГ и ДАГ. И така бавно и неусетно сборището на яз. „Копринка“ си прераства в едно сериозно мероприятие с държавно участие!

Данчо Мичев, новият главен редактор на „Дума“, който Нинова си изписа чак от Англия, вече е тук. Бях ви обещал, че ако той оглави червения орган, ще ви разкажа как този юнак стана известен в някои тесни среди като Данчо Херкулеса. Но ще остане за следващия път. Сега само ще отбележим, че Нинова упорито се обкръжава с млади кариеристчета. Може би, освен приятно, го намира и безопасно. Но не бих се учудил някой ден да остане изненадана.

Вторник, 4 септември

Веждито дръпна една реч в парламента, с която направо засенчи Цецерон. Ядосан е, че Нинова нарече ГЕРБ шайка крадци и ѝ отговори от името на цялата шайка. Но понеже никой не е по-голям от егото си, речта на Вежди бързо прерасна в изтъкване на личните му успехи: „Аз като част от това управление ви докладвам: (Изброява неизброимите си успехи…) Всичко това, колеги, го направихме екипът ми и аз, Вежди Рашидов, само за 7 г. Само за 7 г.! А вие, госпожо, ходите като парламентарна манекенка да си правите фотосесии с мъките на хората. (Бурни ръкопляскания, преминаващи на места в овации.) Можехте да засадите поне едно дърво, което щеше да бъде по-полезно за българската държава.“

Тука Веждичката звучи направо като дедо Вазов. Той така викаше на социалистите: “Господа, сейте гори! По ще сте полезни за България, ако отгледате през живота си пет уврата дъбов лес, отколкото с море заучени фрази…”

Ей, шегувам се. Никога не може да има нищо общо между Вазов и Вежди. Че той Вежди наскоро научи къде е роден Вазов, преди няколко години. “Аз даже се изненадах, не знаех, че Иван Вазов е роден в Карлово...” Артистът Христо Мутафчиев го поправя: „Сопот, Сопот…” Вежди замазва: “Е, от региона. Аз не ги деля на Карлово и на т’ва“.

Истинското ми мнение е, че никой министър на културата в цялата българска история не е внесъл толкова некултурие в културата, колкото Веждито. Чувал съм да шушукат гербери, че Борисов тествал прословутата си фраза първо върху него: „Ти си прост и аз съм прост, затова се разбираме!“ И видял че работи.

И сега ще го направят и академик. Акад. Вежди Рашидов!

Загиваме, братя! В интелектуално отношение загиваме!  Всъщност, във всяко отношение загиваме.

Секунда внимание и на самия Цецерон, да не се обиди: „Есенната парламентарна сесия се открива при добра ситуативност на България в Европа.“

А д-р Филипов видя лоша ситуативност на себе си в държавата на Цецерон… Но нищо не може да се направи! Напреде пропаст, назаде вълци! Нинова заплаши, че БСП напуска парламента. Ще оставят двайсетина депутати да отстояват партийните позиции в събранието. Боже, те всичките не успяха една позиция да отстоят, та некой ще им бръсне 20-тях забравени цървула… Истинската заплаха обаче е в това, че останалите ще слизат сред народа. Пак!

“Тръгваме към вас, не искаме гласовете ви за БСП. Имаме нужда от националната ви енергия, от българщината, от грижата ви за семейство, за род и отечество…”

Елате, бе, елате!  Само ще помоля сред мен да дойде Теодора Халачева! Да не ми пратите Иво Христов, че ефектът ще бъде обратен! И Елена Йончева не пращайте. Ако искате да получа посланието, пратете го по Халачева.

А стига вече! Измислете нещо ново! Например поканете народа при вас, да пояде и той малко чер хайвер с шампанско! Да, да…

Знаете ли какво, братя? Предлагам като дойдат, ние да направим като Хаджи Генчо, кога момиченцето на Стоимен Таралеша му иска сушени кайсийки, че на майка му й се прияли:

– А защо ме не повикахте, когато заклахте жълтия мисир, когото бяхте отхранили с орехи? А? Вие го бяхте заклали в онова време, когато ви докараха червеното вино. Помня аз… Заборавихте да ме повикате… Я кажи ти дяду си хаджию: когато вие заколите сурата свиня, то щете ли да повикате и дяда си хаджия да я поопита, или не? А? Аз обичам свинския кебап…”

– Добре, дядо хаджия, ние ще да те повикаме да поядеш кебапец…

– Ха, ха, ха, ще да те повикаме! Всичките хора така казват, когато им трябват кайсийки, а като ги вземат, то и заборавят дяда си хаджия…”


Заборавят, заборавят…

Ей, господа, верно, че положението никак не е розово, но не си въобразявайте, че е червено!

“Трейс груп холд” със забележителен ръст на печалбата, съобщава investor.bg. – Трейс груп холд” АД отчете  263% ръст на неконсолидираната печалба за първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година, показва отчетът, публикуван чрез БФБ към 30 юли… Ключът обаче е в консолидирания отчет, който ще бъде обявен след месец. Традиционно по-голямата част от приходите на холдинга са в дъщерните дружества.“

Така че подгответе се за още по-големи подвизи.

Трябваше да сложа подвизи в кавички. Защото оказва се същите юнаци ремонтират бул. „Васил Левски“ в столицата. И оня ден, при един средно силен дъжд, улицата се завирила. Подвизи ще чакаме и от реконструкцията на бул. “България”…

Между другото, доклад на експерти от Института по пътна безопасност описва дълга серия от грешки и пропуски по шосето край Своге, където стана адската катастрофа –  от проекта и асфалта до знаците и мантинелите. Казано накратко, едно нещо не е направено като хората.

Сряда, 5 септември

За арестите на олигарсите няма да се изказвам, докато не разбера кой и какво иска да им вземе. Чувам само слухове – на Ветко му искали хотел „Маринела“, Маджо си го бил харесал. Не е невъзможно, цацаратурата работи по заявка. Между другото, „Сега“ писа, че, когато Гешев наследи Цацаров на поста, цацаратурата щяла да се прекръсти на гешевтура. Но според нас, то ще е само формално, по същество преходът е извършен.

Премиерът Борисов вика: “За работата, която върша и отговорността, която носа, няма такава заплата, която би ме удовлетворила…”

Така е. И повечето българи сме така. Но, дето се вика, да пази Господ човек да седи на едната заплата само. От стари хора сме чувал, че никой не може да ти даде толкова, колкото сам можеш да си вземеш. Щото друг като ти дава, все му се свиди. А сам като си даваш никога не ти се свиди. Милиард можеш да си дадеш и пак няма да ти се свиди. Така се говори сред простия народ. Даже не за един милиард само, а за няколко милиарда. То затова се казва „простия народ“. Както и да е. Искахме да кажем, че само когато си дава сам, човек може да си даде до степен, която го удовлетворява.

Актрисата Гуинет Полтроу ще плати $145 хил. в извънсъдебно споразумение, защото излъгала за ефекта на продаваните от нея нефритени вагинални яйца. На сайта си Goop Гуинет рекламирала тези яйца като много полезни за балансиране на хормоните, регулиране на цикъла, предпазване от маточен пролапс, преодоляване на инконтиненцията… И им иска по 55 до 66 долара в зависимост от размера.

Обаче се намерили завистници, които пък намерили доктори, които да оспорят ефекта на яйцата. Нямало как носенето на яйце във вагината да регулира хормоните. И се стигнало до съд.



Гуинет предлага и други интересни продукти освен нефритените вагинални яйца. Като например репелент за психически вампири, който струва only $27! (Пенсиите, а?! Това е само за вас, а? Срещу, исках да кажа…) Съдържал розова вода, масла от розмарин, лавандула, елексири от скъпоценни камъни и заредени с рейки кристали. Последните не бих могъл да ви ги обясня нито сега, нито по-късно.

Както сме казвал и друг път, все някой трябва да прибира излишните пари на леваците. Що да не е Гуинет?! Така, де, не е ли така.

За другите ползи не сме компетентен, но според нас е безспорно, че носенето на яйцата коренно променя походката на жената и тя започва да ситни като японка. Мисля, че ще се съгласите, че жена с три яйца във вагината ходи различно от жена без три яйца. Най-малкото от страх да не ѝ изпадне инвестицията.

Но извънсъдебното споразумение, освен, че й налага солидна глоба, също така ѝ забранява в бъдеще да рекламира ефективността на продуктите си без да представи достойни за доверие научни доказателства.

Ех, да можеше някак си и ние да накараме Борисов до представи доказателства за ефекта от работата, която върши… Но мисля, че няма да може. От къде ще ги намери?!

Четвъртък, 6 септември

И пак ще кажа: Мамка им недоубита на комунягите! Като ви разкажа, ще извините грубостта ми. Червените безродници в Златица тържествено отбелязали рождения ден на комуниста Вълко Червенков, вместо да честват Съединението! Червенков, една от най-мрачните фигури, виновни за налагането на сталинския терор в България, който без преувеличение може да бъде наречен и масов убиец, е роден на 6 септември 1900 г. в Златица. Що за извратена личност е, може да ви подскаже и само простият факт, че беше въвел данък и върху млякото от воловете.

И се изтъпанили на този най-български празник насред Златица  кметицата, местната шефка на БСП, депутатът Лалко Кирилов и чели тържествени слова за Червенков, поставили венци. Покрай другото разбираме, че преди две години в Златица тихомълком са издигнали бюст-паметник на Червенков.

И всичко това въпреки действащия, пардон, съществуващия у нас закон, обявяващ комунистическия режим за престъпен.



Ако трябва да се празнува нещо, то това е 17 април. Защото на тази дата през 1956 г. Червенков е свален от поста ген. секретар. Др. Живков, тогава Първи секретар на БКП, премахна длъжността Генерален секретар. Първият стана първи, щото дотогава беше втори. И като мина време, та се позабрави, през 1981 г., правешкият хитрец върна длъжността Генерален, но вече за себе си.

Ако си спомняте, подобен номер извъртя и др. Станишев.

Като млад партиен лидер и премиер той се стремеше да се еманципира от двамата Руменовци. И през 2007 г. закри зам.-председателските постове в БСП. Щото те не му бяха точно заместници, ами малко нещо регенти. И след две години пак ги възстанови, но вече с други кадри.

Друго си е като се познава политическата традиция и култура на партията.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова от БСП, заедно със съпруга си д-р Андрей Йотов, е била сред официалните гости на тържеството по случай 52-ия рожден на Миньо Стайков, който беше арестуван и вече има повдигнато обвинение.

Там, естествено, е бил и Ветко Арабаджиев, по това време сват на Миньо. Присъствали и други висши функционери на БСП, като например Румен Овчаров, МВР шефът от кабинета на Станишев Камен Пенков и т.н.



Информацията и снимките са на агенция ПИК и малко намирисва на поръчка. Целта явно е да се внуши, че Миньо е близък до БСП. Разбира се, той е известен като спонсор на БСП, но това в никакъв случай не означава, че не е давал и на ГЕРБ. Зер така ще го остави някой 10 години да си разиграва коня…

Не, бандитите ни са надпартийни, национални. И това е известно на всички. Та не мисля, че такава интрига ще хване дикиш.

Петък, 7 септември

Не сме единодушен дали да вземаме отношение по новия клип на Азис. От една страна никак не ни се иска да се набутваме между шамарите! Пък и не изгледахме целия клип. От край време не понасяме Азис да вие като вързана овчарка. Но много хора, интелигентни хора, се заикват по това, че клипът имал „кауза“. Аууууу! Кауза! Демек, ангажирана песен, Ален мак самотен нейде в зелената нива на чалгата… Кауза! Ако и като текст, и като музика да си остава вулгарна чалга!

Хей, не го ли познахте? Много бързо забравихте вулгарните му провокации! Панаирите със съпруга му Китаеца, голият му задник точно до паметника на Апостола! То не бяха изкуствени цици, то не беше уголемяване на пениса… А помните ли, че по едно време съобщи, че готви клип, в който ще се съвокуплява с папата? Светият отец щял да е в активна позиция. Що така, бе, братя идиоти?! Що толкова малко помните? Ако ви харесва да се правите на маймуни, не искам да ви преча.

Още като се появи Азис, д-р Филипов отбеляза, че комбинацията циганин-гей е много печеливша. По-добра от нея е само евреин-гей, но евреин се става трудно.

Sex transit… Азис вече не е педераст! Азис е джендър, такава е повелята на времето. И съм склонен да приема думите на Драго Симеонов, че Манева + Азис ви е отмъщението, че не приехте Истанбулската конвенция…



Това е същата перверзия, като на Дилов, един от първите идеолози на чалгата у нас, който разправяше, че с парите, изкарани от чалгата, неговата компания (БМК) издала “Вариациите Голдберг” за арфа. Порноиндустрията отчислява част от печалбите си за клиниката по хименопластика!

Кауза. Дрън-дрън!

А дали Цветана Манева е повярвала във въпросната кауза, няма да мисля. Страхувам се да не стигна до някои изводи, които да я наредят някъде край бай Антон Дончев. Уморих се от разочарования.

Съжалявам. Много съжалявам. Прав е Далчев!



Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар