Зима

Зима
Пролет

30 септември 2018 г.

Кого разпъваме днес?

Какво направи, Митко, защо причини главоболия на големите продуценти и обиграните картоиграчи, защо смути сънищата и ваканцията им в Сен Тропе?
 
 Кого разпъваме днес?

А, добре, репортерът на "Господари на ефира" Митко Върбанов.

Иначе това, че са се опитали да ви пробутат 15 тона негодна храна с фалшиви етикети, не ви впечатлява.

Какво толкова, викате, то е ясно, че ядем говна по цял ден, ами дай да видим как се претъркаля Митко, гледай колко забавно.

Не може така, Неймар има право, понеже струва 220 милиона, но Митко няма, тъй като е прост журналя.

И все пак, нека изброим пораженията, които се стоварват в момента на този човек.

1. Уволнение от "Господари на ефира".

2. Вероятно дело за лъжесвидетелстване.

3. Край с журналистиката.

4. Край на общо взето каквато и да е кариера, ако бъде осъден. Пробвай да си намериш работа с "ЛИЦЕТО Е ОСЪЖДАНО" в свидетелството за съдимост.   

5. Публична инквизиция и има-няма едни пет хиляди поста на излобели по форуми и социални мрежи хора, които никога не са правили нещо необмислено и живеят без да грешат всеки ден.

6. Доживотно етикетиране в диалога:

- Кой беше тоя Митко Върбанов?
- Оня бе, дето се търкаля в склада.



Ще ми се плахо да попитам: не е ли твърде много?

Наскоро например Доган си купи ТЕЦ, някой нещо?

Поне едно статусче във Фейса по този повод, ей така, от дребна солидарност към големите политически процеси и грижа за справедливостта?

Мани го, мани го Доган. Дай да видим как се потъркаля Митко, скриваш ни картината.

Добре, махам се.

Но бъдете сигурни, на никой не му пука за Върбанов.

В корпоративната телевизионна журналистика могат да се лигавят с часове за важната ти журналистическа персона, за обществения ти принос, за получаването на изключително важна награда или прочувствените телевизионни саги за това, че "се ожени репортера на нашата телевизия за дългогодишната си приятелка".

Но това е само до момента, в който нещо не се преебеш.

Тогава ще те подритнат като оня пес, дето служеше вярно 10 години, обаче накрая спря да лае деебапомияра и е време да намерим друг.

В главата на "Нова" най-вероятно в момента валят натрапливи мисли за падащ рейтинг, "Господарите" се чудят как да излекуват бъдещата мнителност, която ще се стовари върху репортажите им, а най-голямата параноя е какво ли ще стане с рекламните постъпленийца, дали няма да се отдръпнат ония хора с парите и да идат в (уплашен шепот, бодеж в стомаха и бързо погълнат ксанакс за успокоение) Конкурентната телевизия?

Какво направи, Митко, защо причини главоболия на големите продуценти и обиграните картоиграчи, защо смути сънищата и ваканцията им в Сен Тропе?

Знаеш ли колко пара струва твоето потъркаляне?

Няма да могат да ти простят ония отгоре, пич, понеже най-вероятно всичко, което мислят за тебе, е, че им е трябвал човек, дето да се вре, а сега човекът, дето се е врял, се е престорил на умрял, а това е скандализирало обществото, онова безценно хубавичко издояванко и залепено към телевизора общество, което ни издържа, а ние го забавляваме, понеже в тая страна все още има много хора, които не са открили South Park и се придържат към ентъртейнмънт от дистанционното. 

Впрочем, Господарите, не е ли малко изкуствена тази наперена дистанция на уволнението, в която вие, монасите пред църквата на Истината, справедливо изхвърляте провинилия се Върбанов, понеже не бил достоен да я показва?

Струва ми се друго: че неговото наистина абсурдно желание за инсценировка може пък да е дошло от годините чиракуване, през които е работил в среда, в която рейтингът дирижира разстроения хор на разследващите журналисти и размахва палка на всеки, който не може да достигне така необходимите висоти, за да пребори (пак уплашен шепот, бодеж в стомаха и втори погълнат ксанакс за успокоение) Конкурентната телевизия?

Изглежда малко странно. Все едно собствениците на "Макдоналдс" да уволнят ония, дето правят картофките, щото се оказали вредни.

Затова поседнете пред телевизора и погледайте екзекуцията на Митко. Това обаче само утре, вдругиден.

После ще разпънем друг.

Да не губим форма. 




Райко Байчев, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар