Зима

Зима
Пролет

26 септември 2018 г.

Запорираха имуществото на Трайчо Трайков

Мярката е заради установено несъответствие между доходите и имуществото на Трайков в размер на 2 милиона и 400 хиляди лева
 
Наложен е запор на имуществото на бившия енергиен министър и настоящ общински съветник в София Трайчо Трайков.

Мярката на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е заради установено несъответствие между доходите и имуществото на Трайков в размер на 2 милиона и 400 хиляди лева.

Трайков има двуседмичен срок, за да докаже доходите си в чужбина, има и 1 месец, за да предяви възражения.

Проверката на антикорупционния орган, огляваван от Пламен Георгиев, е започнала в началото на 2017 г. Тя е заради обвинението срещу Трайчо Трайков му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН.

Към момента магистратите са запорирали 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика.

Предстои Трайков да доказва пред антикорупционния орган законни ли са доходите му. Ако не успее да докаже произхода на средствата, комисията ще пристъпи към отнемане на запорираното имущество.

Пред Нова тв шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев обясни, че в комисията им има сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили.

"Въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата", уточни той.

Той каза, че и депутатът от ДПС Делян Пеевски е бил проверяван, вследствие на подаден до комисията сигнал. Тъй като срещу Пеевски няма повдигнати обвинения, експертите не можели да направят проверка по същество на цялото му имущество, а само по документи. Тя обаче не установила никакви нередности.

Георгиев каза още, че работата на комисията по случая "Арабаджиеви" ще отнеме поне 7-8 месеца. Трябвало да се анализират много документи, тъй като това били лица с голяма икономическа активност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар