Зима

Зима
Пролет

16 септември 2018 г.

Всичко скача, само народът - не?!

Обществената непоносимост към политическия "елит" най-често се проявява в социалните мрежи...
 
Нагледахме се на какво ли не в уж "скучното откъм събития лято" - срив на Търговския регистър, фалит на застрахователно дружество, трагедии на пътя. 

И това са само няколко примера. Предшестваха ги лобистки поправки в законите и скандали в управлението. Това бяха все тестове за търпимостта на обществото към властта. И партиите, които си я препредават през последните години. 

Но то не издържа тестовете, защото не показа единство в критични моменти. Трагедията на 17 семейства, почернени от катастрофата край Своге, не успя да ни обедини. Проспаният фалит на "Олимпик" и депутатското обгрижване на определени бизнесмени - също нагарчат...

Сега обаче на хоризонта се вижда нов тест. Експертите от месеци алармират, че от есента се задава поскъпване на основни комунални услуги - ток, природен газ, парно, топла вода, горива. Оттам и разходите за бизнеса скачат, което води до поскъпване на продукцията. Да не говорим за автозастраховките, данъците за старите коли, екотаксите.

Такава, изглежда, е перспективата и за следващите години, ако се осланяме на думите на финансовия министър Владислав Горанов, според когото "колкото по-богати ставаме, толкова повече ще се увеличават цените." Въпросът кои стават богати обаче е реторичен, при положение че Евростат поставя страната ни на второ място в ЕС по дял на населението в риск от бедност и социално изключване.

Лошото е, че обществената непоносимост към политическия "елит" най-често се проявява в социалните мрежи. Отделни съсловия протестират, но щом бъдат удовлетворени техните искания - дори частично, недоволството се потушава.

Хубавото е, че българинът е чувствителен към увеличението на всекидневните разходи. И дано най-после вземе да му "светне", че ходи бос по злато. Защото колкото и да ни убеждават, че държавата е бедна, брутният й вътрешен продукт е 100 млрд. лв. което хич не е зле.

Притесненията, че пак нищо няма да последва, разбира се, идват от факта, че влизаме в сезона на "реалити форматите". Което успива голяма част от населението с протестен потенциал. И това е може би най-тъжното - масата почва да гледат "брадъри", "фермери" и всякакви други простотии, вместо да се поинтересува от далаверите, случващи се под носа й.

И тук примери колкото щеш. Защото и строителят на пътя край Своге не е вчерашен, а в годините е печелил обществени поръчки за милиарди. И "Олимпик" няколко месеца спокойно си събираше такси от шофьорите, без да им гарантира нищо. Лобизмът не се е родил през юли 2018-а.

Може би този път каузата "по-високи сметки" ще развенчае крилата фраза "всичко скача само народът - не".


 Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар