Зима

Зима
Пролет

22 септември 2018 г.

Ален Делон: Жените са тези, които ме карат да правя кино

"Днес не се създават филми за звезди, а се създават филми заради пари."
 
Това споделя легендата на френското кино Ален Делон в пространно интервю за френския в. "Монд".

"Киното не е онова, което беше в миналото. То се промени, звездите се промениха. Когато започнах кариерата си във Франция, бяхме петима приятели, петте пръста на ръката - Жан-Пол Белмондо, Жан-Пиер Касел, Жан-Луи Трентинян, Жан-Клод Бриали и аз, най-малкият, най-младият, Ален Делон. Днес кой пише за звездите? Никой. Пишат се сценарий за пари, за дадена тема", споделя актьорът, който през ноември ще навърши 83 години.

Делон споделя, че съжалява само за едно нещо, което не е направил през 60-годишната си кариера, а именно, че не се е снимал във филм на жена режисьор. "Искам, преди да умра, да направя филм под режисурата на жена", казва той и споменава френските режисьорки Лиза Азуелос и Майвен, с които би искал да работи.

Съпоставяйки се с колегата си Жан-Пол Белмондо, Делон казва, че между тях има разлика. "Белмондо е учил професията в продължение на години и е комедиант, докато "аз съм актьор, а актьорът живее. Аз винаги съм живял моите роли. Никога не съм ги играл", разказва Ален Делон, цитиран от БТА.

В интервюто той споделя, че на 17 години е бил далеч от целта да пробие в киното и е постъпил в армията. Бил пратен в Индокитай и се върнал оттам променен.

"Дължа всичко, което съм като мъж, на армията", признава той. Тогава Мишел Корду, жената на кинодеятеля Ив Алегре го харесва и кара мъжа си да го вземе в филма си "Когато се намесва жената". Така през 1957 г. Делон напуска армията и се посвещава на новата си страст - киното. Следват десет филми за по-малко от пет години.

Легендата на френското кино признава, че е попаднал в професията на киното благодарение на жените. "Те са тези, които ме карат да правя кино. Жените ме искат, дават ми всичко, жени, които са се влюбили в мен. Те са минимум шест или седем години по-възрастни от мен. Тогава аз искам да видя в очите на тези жени, че съм най-красивият, най-високият, най-силният и затова ставам актьор", разказва Делон, използвайки сегашно време.

Той споделя, че животът му можело да се развие и по друг начин и той да стане сводник.

Титанът на киното разказва и за намерението си да спре да снима филми, за да не "направи онзи филм, който ще е в повече".

"Имам толкова изключителна кариера, че не искам да направя онзи филм, който ще е в повече, който ще е излишен", признава Делон, който се е снимал в над 80 филма и е работил с най-големите режисьори като Антониони, Висконти, Мелвил.

Същевременно Делон допълва: "Режисьорите, с които бих могъл да снимам филм, са всичките покойници. Кълна ви се, не виждам днес, който може да ме накара да се снимам в негов филм. Или пък трябва да е някой, който да ми представи една страхотна история".

Ален Делон споделя, че преди да се оттегли има намерение да играе в пиеса, озаглавена "Залезът на един звяр" на Жан Фонтен.

В интервюто Делон засяга темата и за сексуалните посегателства, която е много актуална в света на шоубизнеса. "Сексуалният тормоз не се е родил с Харви Уайнстийн. С Уайнстийн се поставя въпросът за властта", казва Делон, визирайки случаите, в които сексуалният тормоз идва от страна на хора, имащи власт над своите жертви.

После Делон споделя, че е бил също жертва на сексуален тормоз като млад. "Мога да ви потвърдя, че съм бил подлаган на сексуален тормоз, когато бях по-млад. Имаше две или три жени, които ми се нахвърлиха. Приех това, бях щастлив и не извиках полицията", разказва актьорът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар