Зима

Зима
Пролет

27 септември 2018 г.

Google стана на 20 г. (видео)

Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват ежедневно милиони заявки за търсене
 
Google чества 20 години от създаването си със специален дудъл.

Гигантът в днешно време е символ на едни от най-впечатляващите иновации през последните десетилетия, които всеки ден ни спестяват ценно време. Вече нямаме нужди от големи и тежки енциклопедии, които заемат място и трупат прах. Всичко, от което се нуждаем, може да открием само с едно търсене в рамките на... секунди.

История на Google започва, когато Сергей Брин и Лари Пейдж стартират своя проект за търсачка, която да помогне на хората със съдържанието в интернет.

Основната им цел:

Да направят своето технологично творение универсално, също така и достъпно за всички хора по света.

Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват ежедневно милиони заявки за търсене и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Интересни факти за Google

1. Текущото официално лого на Google се използва от 1 септември 2015 г. Компанията сменя логото си месец след мащабна реструктуризация. Новият логотип, както и по-рано, е продуктовият знак на компанията, но шрифтът е без засечки и с малко по-меки цветове, и изглежда по-съвременно.

2. На 30 декември 2005, след проучване сред потребителите на CNN, създаването на Google е обявено за най-значимото откритие на Интернет.

3. В празнични дни, в рождени дни на известни личности, при важни събития, като например Олимпийските игри, Google заменя логото си с така наричаните дудли.

4. На 24 май 2011 г. Google заменя логото с дудъл, посветен на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура.

5. И още нещо. Търсачката Google направи гаф в деня на Освобождението на България по-рано тази година. На началната страница се появи знамето на България, но надписът на него не е за 140 години от Освобождението, а "Международен ден на жената". Линковете също водеха към празника на жените. Гигантът все пак се поправи - поздравът вече бе "Честит празник българи", но запетаята преди българи е пропусната.
 

Търсачката индексира милиарди заявки на потребителите в над 190 държави, поддържайки повече от 150 езика по цял свят.

В наши дни Google е име, за което всеки човек знае. Един продукт, който значително улеснява работата на всички нас.




Няма коментари:

Публикуване на коментар