Зима

Зима
Пролет

29 октомври 2018 г.

Задържаха председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев

Сигналът, по който започва разследването, е за издавани документи за български произход срещу 5000 евро

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 служители на ведомството са задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. 

Рано сутринта специализираната прокуратура и комисията за борба с корупцията влязоха в Държавна агенция за българите в чужбина. Обиски освен в София има в Кюстендил и в Плевен.

Сигналът, по който започва разследването, е за издавани документи за български произход срещу 5000 евро. По него се работи от около четири месеца, научи БТА. В сградата на ДАБЧ в София, освен екипи на МВР и прокуратурата, има и служители от комисията за борба с корупцията.

Следствени действия се извършват на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления. В София служителите на ДАБГ не се допускат до работните им места докато тече проверката.

Петър Харалампиев пое ръководството през май 2017 година, припомня Нова телевизия. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе зам.-областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“. 

През февруари 2014 г. проверка в агенцията показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че от 2010 до 2012 г. има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти беше подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката - направена от Върховната административна прокуратура.

Името на
Петър Харалампиев нашумя в края на миналата година, когато негова снимка с тениска, на която пише "Wehrmacht" (името на въоръжените сили на нацистка Германия) се завъртя в социалните мрежи. Тогава той самият настоя, че тениската е на рок банда, а не във възхвала на силите на фашистка Германия.

Тогава вицепремиерът Красимир Каракачанов го защити, като каза, че не намира нищо странно в облеклото му.

"Къде виждате на тази фланелка фашистки символ? Някъде виждате ли пречупен кръст? Това означава ли, че думата "Wehrmacht" не трябва да се изписва никъде в учебниците? Видно е за какво става въпрос - за музикална рок група", увери Каракачанов тогава.

През август 2018-а Харалампиев обяви, че от Държавната агенция за българите в чужбина предприемат различни инициативи, за да се върнат високоспециализирани кадри у нас от Западна Европа.

Днес обаче ВМРО побърза да се разграничи от Петър Харалампиев. В декларация воеводите заявиха, че подкрепят работата на разследващите и настояват всички виновни да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в закона.

"Нашата политика винаги е била в подкрепа на това всеки етнически българин, независимо от това къде живее, да има право да получи българско гражданство. Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на Агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това", пишат от ВМРО.

Те подчертават, че председателят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в коалицията "Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО". Той е лидер на гражданското движение "БГ патриот".


Няма коментари:

Публикуване на коментар