Зима

Зима
Пролет

24 октомври 2018 г.

Обществото е недоспало, заради това е и болно

"На смяната на зимното с лятното часово време и обратното трябва да се сложи край, защото се отразява зле и на здравето."
 
Така смята кардиологът доц. Сотир Марчев.

"Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето", коментира той пред БНР.

Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време и ще спим 1 час повече, което според доц. Марчев намалява сърдечно-съдовата смъртност.

Той смята, че живеем в "недоспало общество".

"Липсата на сън пречи на всички нас. Имаме статистики, кардиологични, според които денят, в който ЕС спи с 1 час повече, смъртността пада. На пролет, като минем на лятно часове време и отнемем на хората 1 час, сърдечно-съдовата смърт се покачва. И при двете промени се качват катастрофите", обясни кардиологът.

"Както и да ги въртим, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника", обясни доц. Марчев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар