Зима

Зима
Пролет

29 октомври 2018 г.

Олигархът Прокопиев извади торбата с лъжите в ефир

Олигархът се опитва да излъска имиджа си, след като за пореден път стана клиент на Темида
 
Олигархът Иво Прокопиев, обвинен за пране на пари от продажбата на „Каолин“ и подсъдим за аферата „ЕВН“, развърза торбата с лъжите в национален ефир.

Спазвайки плътно опорките, които сам раздава в стенограмите от аферата „АРГОгейт“ разградският бос овладява мейнстрийма ( в лицето на националния ефир на bTV – б.р.), за да излъска имиджа си, след като за пореден път стана клиент на Темида.

Миналата седмица стана ясно, че Прокопиев е подведен под наказателна отговорност за пране на пари. Според прокуратурата олигархът е извършил две престъпления – бандитска приватизация на „Каолин“ и цакане на държавата с неплащане на данъци и концесионни такси за добива на природния ресурс. Парите, натрупани от двете афери, пък са изсветлени със сделката по продажбата на „Каолин“ на немската „Кварцверке“.

Именно с тази сделка е свързана и първата от лъжите на Прокопиев в национален ефир – пред безкритичния поглед на удобния водещ Прокопиев обясни, че сделка, извършена на фондовата борса, няма как да бъде пране на пари. Явно адвокатите на разградския бос, които захлебват със солидни хонорари от защитата му, не са обяснили на клиента си какво представлява „прането на пари“. Според Наказателния кодекс това е деяние, при което се извършва финансова операция или сделка с имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление и се наказва с до 6 години затвор. Това означава, че ако някой задигне чужда кола и след това я продаде на търг, парите, спечелени от последната сделка си остават нечисти, независимо че не са физически откраднати, а са спечелени от продажбата на имущество. И репликите на самия Прокопиев, че приватизацията на „Каолин“ е извършена преди 20 години, в никакъв случай не доказват, че тази сделка е чиста. Напротив, показват желанието му престъпленията му да бъдат заметени под килимчето на времето и хората да спрат да помнят как е успял на 27 години да си купи такъв голям икономически субект като „Каолин“.

На късата памет на зрителите се крепи и друга лъжа на Прокопиев, с която се опита да се изплъзне в ефира на bTV – че съдът е признал сделката за „Каолин“ за „напълно законна“. Всъщност Прокопиев, брат му и още петима бяха подсъдими по дело за финансови машинации, свързани с предприятието, но бяха оправдани заради недобре формулирани обвинения, както и заради изненадващото решение преди десетина години на прокуратурата да си оттегли иска. Така съдът, пред който кръгът „Капитал“ беше изправен в ролята си на „длъжностни лица“ (тази формулировка е и една от причините съдът да оправдае групата, тъй като магистратите изрично подчертават, че седмината не са длъжностни лица и обвиненията срещу тях трябва да са други – б.р.), нямаше друг избор освен да прочете оправдателните присъди. В нито една от тях обаче сделката по приватизацията на „Каолин“ не е определена от съда като „законна“.

От продължилото над 15 минути интервю става ясно и друго – Прокопиев отчаяно ползва своите издания като щит срещу течащите срещу него разследвания. За да е по-убедителен, Прокопиев бе донесъл в студиото и държа през цялото време пред себе си последния брой на малотиражния "Капитал" – флагман на Фабриката за фалшиви новини на олигархията. Така той очевидно искаше да внуши, че е преследван от правосъдието заради издателската си дейност, а не заради приватизационни сделки. 


Още в събота главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че бизнесменът от Разград не представлява интерес за обвинението заради притежаваните от него медии. Вероятно това мотивира Прокопиев да поиска с неговия случай да се занимава прокурор от чужбина, което е абсолютно безпрецедентно искане. Той обяви, че съди българската държава в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за действията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Пропусна обаче да каже, че едно такова дело трае 6-7 години (по думи на близкия до разградския бос адвокат Михаил Екимджиев – б.р.) и има за цел да установи дали има нарушени права на защита, а не дали някой е виновен или не. Може би, за да придаде важност на делото в Страсбург, Прокопиев допълни, че искът му вече е допуснат от магистратите. 

Това обаче не означава, че делото е решено в негова ползва, просто съдът е приел, че олигархът е донесъл всички необходими документи, за да се разгледа казусът по същество.


"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар