Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2018 г.

Владимир Путин поздрави военните разузнавачи по случай 100 години от създаването на ГРУ

Смятана през съветската епоха за съперничеща на КГБ структура, ГРУ се слави като най-мощната и най-смелата руска разузнавателна агенция
 
Президентът на Русия Владимир Путин поздрави руските военни разузнавачи по случай професионалния им празник, похвали ги за смелостта и решителността им и предложи да се възстанови старото наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) вместо сегашното ГУ на Генералния щаб на въоръжените сили, предаде ТАСС.
 

"Поздравявам ви с професионалния празник - Деня на военния разузнавач, и със стогодишнината на легендарното ГРУ, сега Главно управление на Генералния щаб на въоръжените сили", каза Путин, който е бивш офицер от КГБ.
 

Държавният глава говори пред пред ветерани и служители на службите на тържествено събрание в Театъра на руската армия в Москва. "Не е ясно къде изчезна думата "разузнавателно", трябва да се възстанови името Главно разузнавателно управление", каза президентът, аплодиран от присъстващите в залата.
 

Путин подчерта, че разузнаването е съществена част от военното дело и военната наука, както е било винаги през вековете.
Създадена от болшевиките през 1918 г. и смятана през съветската епоха за съперничеща на КГБ структура, Главната дирекция на разузнаването на Генералния щаб на въоръжените сили (ГРУ), преименувана на ГУ през 2010 г., се слави като най-мощната и най-смелата руска разузнавателна агенция, макар да е малко позната на широката общественост, посочва Франс прес.
 

През последните месеци обаче всички говорят за ГРУ, особено западните държави, които го обвиняват, че е замесено в кибератаки по целия свят. Лондон обвини руската военна разузнавателна служба, че през март е отровила в Англия бившия руски двоен агент Сергей Скрипал.
 

В САЩ ГРУ беше обвинено, че е в основата на хакерските нападения през 2016 г. срещу компютри на американската Демократическа партия, предшествали скандала с руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.. Това бе категорично опровергано от Москва.
 

В изказването си руският президент се спря и на ролята на ГРУ по време на войната в Сирия и каза, че то има голям принос за успеха на руската кампания там, предаде Асошиейтед прес.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар