Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2018 г.

Бойко Борисов с монолог за медиите, президента Радев и последния доклад на Брюксел

Премиерът Бойко Борисов използва присъствието на медиите в началото на правителственото заседание, за да засегне широк спектър от теми от последните дни.
 
Борисов се спря на позициите на президента Румен Радев, последни мониторингов евродоклад за България, предложението на държавния глава за конституционен съдия.

По отношение на доклада министър-председателят каза, че основният кандидат на ПЕС за шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс се изказал ласкаво за напредъка на страната ни. След това Борисов подхвана критиките на ЕК за медиите у нас.

"Аз мога да кажа и вие всички можете да го потвърдите, че никой от нас тук няма възможност, не желание, а възможност, да ви влияе", каза премиерът на присъстващите репортери. От думите му се разбра, че щял да инициира дебат с участието на еврокомисари и това щяло да се случи скоро. "Живи връзки, показват се средни пръсти, членове на кабинета се наричат "мърша" и какво ли не. Това се повтаря в най-гледаното време. Този дебат трябва да го проведем незабавно, защото това не може да се коментира по този начин", заяви Борисов, цитиран от Banker.bg.

"Олигарх - създал си медия да си защитава това, което е откраднал. Който и да е той. Всеки подсъдим може да си прави сайт", каза той без да назовава конкретни имена. И добави, че правителството нямало притеснения по темата.

Премиерът се хвана за думи на Румен Радев относно прокурорската проверка на Атанас Семов - президентската номинация за съдия в Конституционния съд. Борисов заяви, че неговото правителство през 2015 г. го е предложил за генерален адвокат в съда на ЕС. "Европа не го одобри и го върна. Пожелавам му успех. За мен той беше добър специалист. Това ли е политическо вмешателство?", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Борисов реагира остро на позицията на Радев, който наложи вето на екоданъка за по-старите коли и не пожела да се среща с финансовия министър Владислав Горанов и депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Аз видях Корнелия Нинова да отива и да предлага визията си за България. Значи БСП може да го покани на пленум, БСП може да отиде да си представи визията, ние не можем да отидем да му представим въпроси от общонационално значение", каза премиерът.

Изказването му в началото на правителственото заседание не предвижда задаване на журналистически въпроси.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар