Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2018 г.

Предлагам малко бунт

Абе момчета и момичета на 25 - всичко ли ви е наред, не ви ли хрумва да се бунтувате?!

Учуден съм от мълчанието на следващите. Затова ви подсещам и предлагам - поне малко бунт.

Редно е, човекът, който предлага бунт да има малко биография.
 

Някъде там през 1990-та имаше бунт. Стачката на Лукановата зима.
 

После зимата на 1996-1997-ма имаше сериозен бунт. Няма да кажа дали имаше смисъл. 

Правилни бунтове няма, оксиморон е това. Но без поне малко бунт - как живеете?

Поне някой да каже, че се бунтува, докато пие. Алкохолът е подценяваният светец на всеки бунт. Някои от моето поколение умряха в този бунт. Набунтуваха се, казано по черния начин. Поне малко от това?

Или поне някой да се бунтува чрез хероина и чрез поезията си. Случвало се е у нас, случвало се е по света. Половината музика е бунт и повече от половината е на хероин.
 

Не взимайте наркотици, но поне малко бунт?

Бунт във Фейсбук е невъзможен, неприлично е, нали не сте толкова тъпи да си мислите, че ако имате мнение сред приятелите си сте бунтари?!
Мнението е като задник - всеки го има. Говорим обаче за бунт.

Като гледате телевизия не ви ли се иска поне малко... бунт? Мене ми се свива черният дроб, скача ми се, някакъв навик от ония времена на бунтове. Като гледам телевизия ми се скача. Усещам се луд. Викам си - стой, седи мирен, самотният бунт завършва в лудница или на връх Вола. Гаранция.

Политически бунт няма да рекламирам. Но сякаш всичко ви е наред с политиката, с работата, със заплатите, със синдикатите, с престъпността, с жените, с дефицита на справедливост, с пътищата, с безпътицата, с демографията, с безчестието, с Дявола, с Бога, с хомосексуалистите, с праведните, с ромите, роднините ви - мислите ли, че с тия неща всичко е наред, както и с ужасния модел на християнския бунт, където един плаща за греховете на всички? Тоя човек ли чакате?! Или чакате автобус с пиян шофьор, на когото ви е неудобно да пречите да покара?!

Или си мислите, че картите са раздадени, че съдбата ви е дала слаба ръка и никога тестето няма да се смеси отново? Много сте зле, ако това си мислите.

Много от нас преди вас, още преди да остареят, монетаризираха своите бунтове. Продадоха бунтовете си, ако не ме разбирате. И даже това беше прекрасно, и беше реален прогрес. Беше някакво движение - без смисъл за вас, но беше движение за нас, а не вегетация.

Днес е 10-ти. Преди 29 години също нямаше бунт. Някой смени декора и това беше.
 

Но пък беше знак за бунт. Някой бутна някаква стена и на хората им се прииска да бутат стени. Бутнахме доста стени. Някои не трябваше. Но пък така ни научиха Пинк Флойд, те бяха велики бунтари.

Бунт поне колкото един негърски бунт, защото - за бели хора ли се имате?!
 

Какво казва черният поет - “забогатей или умри докато опитваш”. Знам, че не давам положителни примери, но кой бунт е бил положителен пример?

Но бунтът е солта на живота и неговото дете. Бунтът е резултатът от живота, който по принцип няма резултат. Не живееш, ако не се бунтуваш. Няма успешни или неуспешни бунтове. Има само подтик към смяна, към движение, към стимулация и регенерация.

Съвети не давам. Проекцията на живота ви има край. Какво всъщност правите, докато не се бунтувате? Какво, любопитен съм до смърт?!

Едно е сигурно - ако преди дедите ви не правеха бунтове - поне правеха деца. 


А вие?! Вие какво правите?
 
Мартин Карбовски, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар