Зима

Зима
Пролет

17 декември 2018 г.

78% от българите са против еднополовите бракове

Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения.
 
Това показват данни от изследване на социологическата агенция "Галъп".

Мнозинства от над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт, казват социолозите.

Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са "против".

Едва 12% от хората у нас подкрепят възможността и гей двойките да създават семейства, докато 10% нямат категорично мнение по темата.

Около две трети от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения, добавят от "Галъп интернешънъл“.

Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи.

В изследване наскоро се оказа, че насилието над жени се отрича широко и само 7% възприемат, че мъжът може да удря жена. Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 хиляди души, а е възможно да има "скрити" отговори – което означава, че тревогата остава валидна, твърдят от агенцията. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар