Зима

Зима
Пролет

1 декември 2018 г.

Закрийте НСО

След поредния скандал с охраната на властта

Миналата седмица Национална служба за охрана (НСО) забърка пореден скандал. 


Той отново беше свързан със съпругата на президента. Във видеоклип, обиколил социалните мрежи, се виждаше как бодигард на Десислава Радева се кара с пътен полицай. Твърденията в медиите бяха, че това е мерцедесът от НСО, който обслужва първата дама. Точно срещу мястото, където е паркирана лимузината на ул. "Фритьоф Нансен", се намира бутиковият магазин на известната модна дизайнерка Невена Николова, така че се предполага, че Радева е била там.

Този случай за пореден път показва, че НСО не е служба за охрана, а за обслужване на семействата на новата номенклатура на България. Очакванията, че приетият закон за службата ще регламентира дейността й, не се оправдаха - той просто циментира високомерното поведение на служителите й. Това е поредният неприятен случай, при който НСО попада в новините. Извън въпроса защо е необходимо съпругата на президента да има охрана, изниква питането редно ли е колата на службата да я вози по бутици и ателиета.

НСО е наследник на мрачното УБО - Пето управление на Държавна сигурност. При промените през 1989 г. едно от основните искания по митингите беше да изчезнат привилегиите на комунистическата номенклатура, като се закрие УБО. То обаче мимикрира в нова служба, която постепенно пак започна да обгрижва силните на деня. 


За сравнение - по времето на социализма УБО е охранявало 15 души - 13 членове на Политбюро на ЦК на БКП и двама кандидат-членове. Днес автомобили на НСО обслужват повече от 60 души. Преди "10 ноември" само Тодор Жиков е имал пилотна кола или ескорт, днес това се прави за минимум трима - за премиера, за президента и за председателя на парламента.
 

През последните години раздуването на номенклатурата на НСО е невероятно. Така за 2019 г. бюджетът й ще бъде огромните 40,5 млн. лв. - с 3,3 млн. лв. повече от настоящата и с близо 10 млн. повече от 2015 г. Тоест данъкоплатците всяка година плащат все повече и повече за охрана на властта, но НСО генерира основно скандали. Службата на практика дублира дейността на редица структури в МВР и това я прави по-скоро паразитна. 

Крайно време е властта да я закрие и да престане да обгрижва властимащите.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар