Зима

Зима
Пролет

25 декември 2018 г.

Силата на думите

Трябва внимателно да се вслушваме в думите. Те казват истината, дори когато изричащият иска да ни заблуди...
 
В началото бе Словото! Съзнанието ни формира мисълта, речта, думите показват същността на човека. Думите са началото на всичко. 

И в Стария Завет започва: „Рече Бог: Да бъде Светлина! И биде Светлина!”. Думите са в началото на делото. Думите са израз на същността ни.

Загледайте се днес в думите, които се изричат, кой как поздравява за Рождество Христово, кой как вярва, кой какво пожелава и по този начин показва какво е най-ценно за него.

Направиха ми впечатление две поздравления: На Президента Радев и Премиера Борисов.

Какво каза Президентът: „Нека коледните празници донесат в домовете ни още повече топлина и любов! Нека сме здрави, щастливи и станем по-добри. За да творим по една малка добрина всеки ден – усмивка към непознат, подадена ръка към близък или просто към човек в нужда. Честито Рождество Христово!” – думи на топлина, почит към Рождество, човешки думи.

И сега да видим думите на Борисов: „Честита Коледа! Бъдете здрави, обичани и щастливи. Пожелавам мир, любов и благоденствие. Нека бъдем по-добри и смирени.”

Няма да правя анализ. Но ми е направило впечатление, че Премиерът никога не изговаря името Господне. Винаги е „Началникът”, „Онзи горе”…. някак си го избягва. Както бяга и от християнските празници. По-често го виждаме в синагоги и на Стената на плача в Йерусалим, както и с мюсюлмани по Коледа, отколкото в православните храмове. Вчера, на Бъдни вечер, вместо да се отдаде на християнско смирение и подготовка за празника, посрещаше принцът на Саудитска Арабия. Интересно ми е, дали при честване на Рамазана, някой навръх празника там би изобщо допуснал Боку да припари. Като добавя и вързаният постоянно на ръката му червен конец срещу уроки и непрестанните посещения при и от евреите, нещата се изясняват.

Думите са важни! Никой не може да прикрие с тях същността си. Думите оформят намерението за делата. Всяка дума носи послание, носи смисъл и съдържание. Когато ги имат. Затова трябва внимателно да се вслушваме в думите. Те казват истината, дори когато изричащият иска да ни заблуди. Защото думите на истината се познават.

И да, християнинът трябва да бъде смирен – но пред Бог! А вярата трябва да се отстоява с всички сили. И преди написаните от Барни Ръбъла на правото закони, да помним Божиите заповеди, които са вечни и които ни правят човеци!

Светли празници и вярвайте в думите, които изговаряте!

Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар