Зима

Зима
Пролет

4 декември 2018 г.

Петте най-популярни съжаления в житейски план

Случвало ли ви се е да се събудите през нощта с натрапчивата мисъл за моменти от живота ви, които е можело да се развият по друг начин?
 
Ще ли ви се да можехте да върнете времето назад и да промените тези ситуации? Повечето от нас са се чувствали така.

А ето и кои са най-популярните съжаления в житейски план, които най-често преследват хората и осуетяват спокойния им сън:

1. Не сте се защитили, когато е трябвало

Ако някога сте били обект на подигравка или критика, особено публична, и не сте успели да реагирате адекватно и да се защитите, сигурно дълго време след това сте се ядосвали. Вероятно са ви минавали хиляди идеи какво е трябвало да кажете в този момент, за да поставите своите критици на място.

2. Излъгали сте, без да помислите

И на най-искрените хора им се случва да излъжат за нещо или поне да не бъдат честни докрай. За съжаление някои лъжи излизат наистина през носа на човека, който ги е изрекъл, дори намеренията му да не са били лоши. Ако умишлено сте казали нещо, което не е било вярно и този факт е предизвикал хаос в живота ви (или в живота на друг човек), сигурно дълго време ще съжалявате и ще се чувствате виновни за ситуацията.

3. Допуснали сте малка грешка, но тя е довела до големи последствия

Човешко е да се греши. Всеки от нас преминава през безброй грешки в живота си и то ежедневно и обикновено това не е кой знае какъв проблем. Но има случаи, когато една съвсем невинна грешка може да има дълбоки негативни последствия за нас. След подобна грешка може стотици пъти да премисляме ситуацията и да се ядосваме, че не сме реагирали или действали по друг начин, но вече да е твърде късно.

4. Претърпели сте загуба, която не може да бъде възстановена

Рано или късно всеки човек губи важни неща в живота си. Ние често се заблуждаваме, че като изгубим ключовете, телефона или портмонето си, е станала голяма беля. Истината е, че това е просто разочароващо неудобство, а не беда. Истинските загуби са тези на близки хора, които са наистина абсолютно опустошителни и дълго време не ни дават мира!

5. Заложили сте на сигурното и безопасното, когато е трябвало да рискувате

Почти всичко, което правим в живота си, носи някакъв риск, но има моменти, когато залозите ни се виждат твърде големи. Ако сте имали някаква възможност, независимо дали е била професионална или в личен план, но не сте се възползвали от нея, защото не ви се е рискувало, може дълго време да съжалявате и да се чудите какъв ли би бил животът ви, ако бяхте грабнали този шанс.

Има хора, които смятат, че човек може напълно да преодолее съжаленията си и да остави всичките си негативни мисли в миналото. Това не е напълно вярно. Въпросът е да се научите да приемате реалността, за да можете да живеете в мир със себе си. 


В никакъв случай не трябва да живеете с тежест на вина, срам или разкаяние.


Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар