Есен

Есен

8 декември 2018 г.

Проф. Анастас Герджиков: Липсата на човечност е резултат на това, че загърбихме духовното

"Надявам се да успеем да повлияем на обществения климат за това, че духовността има значение."
 
Това каза  по бтв ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

„Липсата на човечност и на добри отношения между нас е резултат и на това, че стремейки се само към материалното, загърбихме духовното", изтъкна той.

От 10-те специалности, които са най-търсени в момента, поне 4 са свързани с информатика и информационни технологии, каза ректорът на СУ. По думите му специалности като „Психология" също от години са сред най-търсените. Ректорът даде за пример и някои от филологиите, които се изучават в Алма матер.

"Математиката е подценена, същото важи и за някои природни науки. Имаме данни, че те дават много висок доход след завършването. В случая с математиката доходът е същият, какъвто и при информатиката", отбеляза проф. Герджиков.

В разговора той коментира и как решението болница „Лозенец" да се превърне в детска болница ще се отрази на студентите и преподавателите от Медицинския факултет на СУ.

"Тази неяснота поражда напрежение, защото болница „Лозенец" е нашата учебно-клинична база. Нашият факултет и неговата акредитация са пряко свързани и с учебната база, в която от университета сме инвестирали милиони, и с преподавателския състав, който е изцяло на щат в болница „Лозенец". Това не са механични процеси, при които ако болницата бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други болници и да си останат наши преподаватели", изтъкна проф. Герджиков.

Той е убеден, че няма да се стигне до опасността факултетът да бъде закрит.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар