Зима

Зима
Пролет

12 декември 2018 г.

Корнелия Нинова: Промяна ще има, това са последните издихания на това правителство

"Днешният ден е прецедент в политическата история - едрият капитал в стачка срещу опозицията."
 
Това коментира соцлидерката Корнелия Нинова във връзка с протеста на строителите в София в защита на бранша.

Тя заяви, че днешният ден е и събирателен образ на режима на Бойко Борисов, но и на модела на прехода, когато власт и капитал се срастват и рамо до рамо бранят статуквото. По думите й най-грозната част е, че използват работници за тази цел.

Нинова се обърна към работниците: "Вие не сте крепостни селяни". "Знаем, че ви е страх за хляба ви, но не позволявайте да ви употребяват", добави тя. 


"Промяна ще има, това са последните издихания на това правителство", заяви лидерът на опозицията.

Тя отбеляза, че БСП е за модел на свободна конкуренция и закони, еднакви за всички.

Говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева посочи, че искането на левицата е само за проверка на качеството на българските магистрали в независима европейска лаборатория.

"Ние не разбираме как е възможно срещу това искане да бъдат изкарани, както ни казаха от Камарата на строителите, 1000 строителни камиона", коментира тя, цитирана от БТА. По думите й реакцията на Камарата показва страх и паника от една такава проверка.

"Ние подкрепяме строителите и на практика искаме едно и също - да се строят качествени пътища", заяви Йончева. По думите й отговорност за качеството на българските пътища не носят строителите, а мафиотският начин, по който се управлява в България - срастването между бизнес и власт.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев посочи, че през Агенцията "Пътна инфраструктура" се договарят едни количества и обеми на сделките, а след това се оказва, че разплащането по тези сделки е със стотици милиони повече. 


"Само по "Транзитни пътища V" разликата между договорените и подписаните суми и тези, които са изплатени от АПИ, са повече от 250 млн. лева", заяви Кутев.

"Те са били разплатени на строителните фирми без търг, без всякаква процедура, с допълнителни анекси", коментира той и отбеляза, че от левицата са задали въпрос към регионалния министър в рамките на парламентарния контрол на какво основание се прави това.




Няма коментари:

Публикуване на коментар