Зима

Зима
Пролет

21 декември 2018 г.

Пловдив се отказа от летището си

Общинската администрация в "Града под тепетата" се отказва от идеята си да поеме собствеността и управлението на "Летище Пловдив". 


Това стана ясно от коментара на кмета Иван Тотев по повод рокадите в управлението на аеропорта, които направи министърът на транспорта Росен Желязков. 

Припомняме, че веднага след официалното решение за прекратяване на процедурата за концесия на летището през октомври  от общината препотвърдиха желанието си да им бъде прехвърлена изцяло собствеността му.

Още в началото на август общинските съветници подкрепиха искането за безвъзмездно придобиване на 100% от акциите на пловдивската аерогара от въпросното министерство. В мотивите бе записано, че градските власти искат по-голямо участие в нейното управление, тъй като тя и сега функционира с голямата подкрепа на община Пловдив и съседните й общини. Близостта на курорти като Велинград, Хисаря, Баня, Пампорово дава възможност и за по-активното участие на летището в регулирането на потока от туристи към тях. Кметът Тотев неведнъж вече е казвал, че общината има по-различна визия от тази на държавата за развитието на този обект.

Междувременно събитията се развиха динамично. В края на октомври държавата загуби перона на летището след решението на съда по спора между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и фирма "Летище Пловдив " АД, в капитала на която този перон е апортиран. Във връзка с това и за да избегнат рисковете, от общината се отказват засега да станат собственици. Но потвърдиха готовността си да продължат да помагат.

Транспортният министър Желязков вече е подписал заповедта, с която бившият депутат от три поредни парламента и екскмет на пловдивския район "Северен" Стефан Дедев се назначава за председател на съвета на директорите на летището, а изпълнителен директор ще е Спас Шуманов. Пет години Дедев е бил началник на гранична полиция там, но няма опит в управлението на дружеството. За новия изпълнителен директор Спас Шуманов пък се знае, че е активист на ГЕРБ и  след смъртта на Владимир Щърбанов беше председател на борда на директорите на пловдивския аеропорт.

От общината не са изненадани от промяната в мениджмънта. Коментарите са, че така вероятно се търси приемственост в управлението на компанията.

Рокадите се наложиха, защото досегашният изпълнителен директор - Христо Щерионов, напуска, тъй като спечелил конкурс за друг пост в столицата.

По предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в началото на октомври правителството прекрати процедурата за концесия на  "Летище Пловдив", съобщава Banker.bg.

Ще припомним, че процедурата за концесия на "Летище Пловдив" беше открита с решение от 30 декември 2016-а. В края на март тази година Министерският съвет определи за концесионер Обединението между китайската компания "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест". Класираният на първо място участник обаче информира за невъзможността да сключи концесионен договор. Китайците имаха финансови проблеми поради изплащането на вече взети кредити. Конкурсът беше открит и приключи при условията на отменения вече Закон за концесиите. Той даваше  възможност на правителството да реши дали да предложи на класирания на второ място участник да сключи контракт или не. Един от мотивите за прекратяването на процедурата беше разликата в предложенията между първия и втория участник в концесионната надпревара - обединението между пловдивските фирми ПИМК и "Тракия икономическа зона". Това пък дава възможност стартовите условия на следващия търг да са над тези, които беше предложил вторият претендент.

Според министър Желязков искането на пловдивските общинари и прекратяването на процедурата не са свързани.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар