Зима

Зима
Пролет

30 декември 2018 г.

Политиците омръзнаха на избирателите

Конфронтацията между управляващите и опозицията чувствително се засили и на моменти стигаше дори до кресчендо.
 
Думите, които си разменяха политиците, ставаха все по-грозни, а нивото на комуникация - все по-ниско. 

Обществото остава разделено и раздирано от противоречия, с объркани ценности... Всички тези неща се потвърждават и от интервютата на политическите страници на  вестника.

Калоян Паргов, лидер на БСП-София – 18 януари 2018 г.

За порциите

Определено може да кажем, че в момeнта имаме държавнорегулативен капитализъм. Отивам към това, което самият Доган каза през 2009-а в с. Кочан за разпределението на порциите в държавата. Дали беше нарочно, или случайно изпуснато, но имаше съществен принос за драматичната загуба, след един успешен мандат на представителите на Тройната коалиция и най-вече на БСП. Днес продължава да стои въпросът кой и как разпределя порциите в държавата и на какво основание?

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика – 8 март 2018 г.

За ДПС

По принцип ДПС е партия на дървените философи, които боравят с купешки приказки, чуждици и шаблони, които самите те не разбират. От ДПС колкото и да дрънкат, каквото и да пеят, каквито и маанета да припяват, мога да ви уверя, че в момента няма никаква ситуация те даже да сънуват "мокри сънища" за връщане във властта. Няма нито ситуация, нито скоро ще имат този шанс.

Александър Симов, депутат от парламентарната група на "БСП за България" - 26 април 2018 г.

За правителството

Общо взето, смисълът от съществуването на това правителство е Бойко Борисов да се прави на велик геополитически стратег, да се изживява като балкански реформатор и едва ли не да му се гради имидж на дипломат №1. Никой друг не може да посочи големите каузи на това управление. Да, видяхме някакви мини битки, които обаче звучат като филми с Луи дьо Фюнес. Битката на Валери Симеонов с шума от заведенията. Битката на Красимир Каракачанов за връщане на наборната армия. Но къде е онова голямото, което трябва да даде някакъв мотор на България да върви напред? Такова нещо няма.

Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти"- 3 август 2018 г.


За Марешки

Марешки беше либерал, след това беше европеид, защитник на НАТО и ЕС, сега им е противник. В смисъл, няма как мотивът му да е идеологически, защото той идеология няма. А се опитва да се присламчи към един или друг вид говорене, за да печели електорат. Както използва бизнесите си, за да се изкара едва ли не като Робин Худ за гражданите, за да влезе в парламента. Тоест  превъплъщенията на г-н Марешки са многообразни и не те могат да са мотивът за неговата активност. Просто някой от невидимите му господари го насочи срещу Каракачанов, защото най-вероятно чрез Министерството на отбраната са нарушени нечии икономически интереси.

Красимир Велчев, замeстник-председател на парламентарната група на ГЕРБ - 26 октомври 2018 г.

За свободата на словото

Напоследък се питам какво точно означава "свобода на словото". Свободата на словото само до словото в медии ли се отнася? Защото свобода на словото ли е, когато идвам на работа, протестиращи да ме наричат "крадец", "убиец", "мошеник"? Ако продължаваме с такова незачитане и поругаване на институциите, няма да има държава. Защото държавата означава действени, силни институции, в които има доверие.

Проф. Михаил Константинов, председател на съвета на директорите на "Информационна обслужване"- 30 март 2018 г.


За протестите

Хората започнаха да разбират мисълта на съветските класици Илф и Петров, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Велика мисъл, смешна и вярна. Засега са само протести. Но ако властта, по стар навик, продължи да се прави на луда, може и друго да дойде. Защо в САЩ дълбоката държава още се сдържа от силово сваляне на президента Тръмп? Защото избирателите му няма мирно да протестират. Те знаят, че протест с пушка в ръка е по-убедителен от обикновен протест. Знае го и дълбоката държава.

Димитър Ганев, политолог от Изследователски център "Тренд"- 25 май 2018 г.


За оставката на Борисов

Борисов няма да е склонен да хвърли оставка така лесно, както първите два пъти. Поради факта, че ако го направи, един от стълбовете на управлението му - стабилността, рухва. За каква стабилност може да говори един министър-председател, като при всеки по-сериозен скандал си хвърля оставката? Второ - като си хвърли оставката, просто подарява цялата власт в ръцете на видим вече негов политически опонент в лицето на Румен Радев, който ще прави служебно правителство. Това правителство - освен че ще организира изборите, ще може да проведе някаква кампания срещу сегашното управление.

Историкът акад. Георги Марков - 8 юни 2018 г.

За държавниците

Аз се учудвам защо българските държавници, и то след 1989-а, много се блазнят да бъдат оприличавани на Стамболов. Спомням си Иван Костов през 1999 г. при една среща беше наречен "Стамболов". Моят приятел Божидар Димитров нарече пък Бойко Борисов "вторият Стамболов". И те така се радват. Добре де, защо не искат да бъдат втория Александър Малинов? Един голям български държавник демократ. А питат какъв е тоя булевард "Александър Малинов", дето преди беше "Людмила Живкова". Някак си ги блазни държавникът със силната ръка.

Арман Бабикян, пиар експерт и политичски анализатор - 25 юни 2018 г.

За демокрацията

Хората трябва да разберат, че под въпрос са фундаментите на демокрацията. Виждате фалшификациите по време на изборите, а правото на свободен избор е едно от най-важните. Виждате качеството и на свободата на словото и на кое място се намират правата ни. Виждате как се регулират финансовите потоци и кои първи са наредени пред обществените поръчки, т.е. свободата на пазарната ни икономика. Виждате правораздаването и съдебната ни система в какво състояние са. Това са четирите основни фундамента, върху които е базирана демокрацията навсякъде. У нас и четирите фундамента са в руини. Така че първият въпрос, който трябва да се реши, е демокрация - недемокрация. А след това кой управлява.

Социологът Живко Георгиев - 20 юли 2018 г.


За управлението

Аз нямам усещането, че държавата се управлява. Управляващите имат интерес към няколко лоста, и то не от държавнически интерес, а по-скоро от частно-корпоративен. Но системата е до голяма степен неуправляема. Има власт, тази власт се консумира в угода на някаква клиентела, като не забравя и себе си, но това не е управление. Управляващите нямат не само идея, дори желание нямат, камо ли възможност да преместят обществото от точка А до точка Б.

Политологът Първан Симеонов - 17 август 2018 г.

За новите политици

Много е наивно това наше желание за някакви генерални промени. Толкова много пъти пробвахме да вкараме в политиката някой нов и той генерално да я промени, че трябва вече да сме си взели поука, че не става така. Напротив! Става с постоянен натиск върху системата. Като вкараме някой нов в нея, щеше да е добре поне само годините, в които той се обучава и става част от статуквото, да бяха загубено национално време. Но те са много повече, защото голяма част от тези нови стават по-лоши от старите, както добре знаем.

Скулпторът проф. Велислав Минеков - 14 септември 2018 г.

За качествата на Борисов

Твърде късно е вече да броим и да изчисляваме качествата на Бойко Борисов. За съжаление резултатът е налице. А аз не съм сигурен и какви са неговите качества. Може би той би могъл да се завърне отново в своя занаят да бъде охранител - един добър охранител, или да започне да се учи да бъде пожарникар. Това са достойни професии, вероятно там би имал отново успех. Но да управляваш държава не е като да пазиш бостан. Няма нищо общо. За съжаление бедата в избора на негови министри е винаги в самото й начало, а това са неговите интелектуални качества. Позволявам си да изкажа съмнение относно същите.

Политическият анализатор Иван Стамболов - Сула - 16 октомври 2018 г.


За БСП

Истинската опозиция е БСП и тя не е в добра кондиция. Сякаш си взеха белята с последния си генерален секретар (така ли се нарича?). Научени да бъдат сдържани и да не си развяват кирливите ризи от прозорците на партийната централа, социалистите не могат да скрият, че се раздират от вътрешни противопоставяния. Стигнаха дотам, че да водят тежки битки със себе си за поста на главния редактор на в. "Дума".

Адвокат Николай Хаджигенов - 23 ноември 2018 г.

За демокрацията у нас

Трябва честно да признаем, че ние така и не успяхме да започнем да строим демокрация, а сега имаме авторитарно управление, което твърди, че се нарича демокрация - точно както правят Путин, Ердоган и прочие диктатори. Преди години не ми повярваха, когато обявих, че с бързи крачки вървим към Северна Корея заради нормотворческата политика на ГЕРБ. Е, вече е очевидно.



Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар