Зима

Зима
Пролет

23 декември 2018 г.

Абсолвенти за един ден

Спортист с интереси в областта на гребните спортове си купил за 2500 лева диплома с корица на Националната спортна академия и специалност треньор по гребане. 


„Абсолвентът” лъснал при реализация на криминалната полиция в Шумен срещу престъпна банда, която печатала и продавала с наложен платеж дипломи по „за каквото си пожелаеш” на мераклии от цялата страна.

Тоя, дето е тръгнал да си купува треньорска диплома, явно е в бранша и вероятно може да гребе и, ако се обърне лодката да плува. Ако и обучаемите му имат подобни умения, щетата за тях и народното стопанство няма да е толкова голяма – ще се понамокрят, но може би няма да се удавят. 


Трагедията е, че сред поне 60-те фалшиви дипломи, които са установени до момента, има тапии на пътни инженери, архитекти, машинни конструктори, ел. инженери, които може да се окажат в един момент действащи „експерти” в реалния сектор. Да ръководят проекти, че и да ги създават, даже.
 

Ако нещо успокоява, това е фактът, че поне сред ментетата няма лекари. Дори ветеринарни. И няколко университета липсват, ама студент в единия ми вика „бате, много бе 2500 лева, аз за толкова от нашия университет истинска ще си взема“. Закачка де. И това не знам дали е престижно за един университет, никой да не иска да си купи фалшива диплома оттам. За свидетелство за средно майсторите от Шумен взимали по 1500-1800 лева, а за „више”, както му викат тия, дето учат задочно за „баклавари” (бакалаври) кандидати се бъркали с 2000 до 2500. То да се чуди човек при тази евтиния на университетските дипломи защо ти е средно. Може би само за шофьорска книжка, че там не знам дали може да станеш шофьор, ако си само магистър без гимназия. 

Към случката с разбитата фабрика за дипломи в Шумен може да има два погледа. Критичен и похвален. Да започнем от похвалния. Това, че хората са готови да извадят пари за диплома, пък била тя и фалшива, означава, че още образованието у нас се цени и хората са склонни да инвестират в просветата, пък била тя и фалшива. Критичният поглед включва притесненията, че купувачите с наложен платеж днес са абсолвенти за един ден, но ако не бяха разкрити, утре можеше да ви станат и началници и да ви дават ценни указания и да ви вгорчават живота. Като се има предвид, че разкриваните престъпления по принцип са само част от въобще извършените, реализацията в Шумен носи и тревожното послание, че някъде из страната са действали или продължават да действат и други последователи на шуменската осморка. От цифрата осем всъщност идва названието октопод. Този октопод от бизнеса с дипломите вероятно е пуснал пипала през годините и, може би, в бизнеса, държавния сектор и общините работят десетки, стотици или хиляди експерти с правени в гаража, мазето или тавана дипломи. 

Дано не го разберем при следващата катастрофа, авария или афера, предизвикани от някой абсолвент за един ден.



Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар