Зима

Зима
Пролет

2 януари 2019 г.

2018-а – годината на руските оръжия!

Отминалата 2018 г. може без никакви съмнения да се нарече година на руските оръжия.
 
Страната ни първа в света създаде хиперзвукови комплекси и бойни лазерни системи, заявява вестник "Известия".

Новите разработки, останали дълго време строго секретни, бяха представени миналата пролет пред парламента на Русия от президента Владимир Путин, напомня изданието. През годината разбрахме и за други военни новости - по-специално задхоризонтна система за контрол на въздушното пространство, добавя то.

Според "Известия" руската армия вече е получила първите партиди от три нови оръжия сред представените от Путин. Това са хипервуковите комплекси "Кинжал" и "Авангард" наред с лазерния комплекс "Пересвет". Вече се задава и тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат", пише всекидневникът, цитиран от БТА.

САЩ вече признаха, че в цял свят няма скоро да се появят защитни системи, способни да се справят с аеробалистичния комплекс "Авангард", успешно изпробван тези дни в присъствието на държавния глава, отбелязва той.

"Известия" описва и принципа, използван от новото оръжие - сравнява траекторията на полета му с движението на хвърлен камък, подскачащ по водната повърхност. В случая вместо течност се използва земната атмосфера. Благодарение на това комплексът, изстрелян от ракета носител, може да развива хиперзвукова скорост и да заобикаля позициите на противниковата ПВО.

Според вестника новата руска междуконтинентална ракета "Сармат", "способна да стигне до целта и през Северния, и през Южния полюс", също "ще може да заобикаля всякакви позиции на ПВО". Вече са факт първите изпитания с макетно-технологични образци на ракетата и се очаква руските ракетни войски да получат първите ракети "Сармат" през 2020 г. Освен класически бойни глави, "Сармат" ще може да носи и комплекси "Авангард".

Днешните, а и бъдещите средства за ПВО не ще могат да прехванат аеробалистичната ракета "Кинжал" с обсег над 1500 км, изстрелвана с хиперзвукова скорост от свръхзвуков изтребител МиГ-31 и пикираща, щом наближи целта, твърди руският всекидневник. "Кинжалите" ще долитат до целта за броени минути, значи ще могат да поразяват дори добре защитени цели в режим на реално време, пише той.

Според "Известия" през есента в Русия вече са застъпили на бойно дежурство и първите лазерни системи "Пересвет" - "едно от най-мистериозните оръжия в армейския арсенал" с ядрен силов агрегат, осигуряващ "уникална мощност".

Все още не се знае отговорът на най-важния въпрос - какви задачи решава бойният лазер, подчертава обаче вестникът.

Има само предположения. Например, че лазерът прогаря системи за оптично-електронно разузнаване, монтирани на самолети, хеликоптери и дронове. Може би "Пересвет" е достатъчно мощен, за да "ослепи" поне временно оптиката на шпионски сателити. Според друга версия комплексът загрява самолети или крилати ракети така, че поврежда и опожарява бордовите електронни системи. Поразените цели падат за броени секунди.

През 2018 г. руското министерство на отбраната приключи първия етап от формирането на единно поле за контрол на въздушното пространство над страната. Руските военни вече виждат летателни апарати и ракети в обсег от няколко хиляди км, използвайки радиолокаторни станции тип "Воронеж" и "Контейнер".

Русия успя да "затвори" полето за наблюдение именно благодарение на задхоризонтната локаторна станция 29Б6 "Контейнер", строена над 10 години. Тя следи въздушната обстановка над територията от Балтика до Монголия. Има данни, че безпроблемно открива цели от разстояние над 2000 км. Макар да се нарича "Контейнер", новата станция е сложен обект и заема площ от стотици километри, добавя "Известия".



Няма коментари:

Публикуване на коментар