Зима

Зима
Пролет

6 януари 2019 г.

Позата "Журналист в партер"

В устата си какво имате, че ви пречи дори да зададете въпрос? Май не са точно сливи...


Централните новини на БТВ. 

Леко срамежливо започват с прекрасната новина, че Премиерът-Слънце е уволнил незабавно трима човека от АПИ /които не ги бяхме и чували/, за гафовете с електронните винетки. Новината завършва с оптимистичен тон, че след уволнението всичко е наред. 

След две-три малозначителни новини двойно по-дълго време се отделя като централна новина на селско-битова драма между двама - нещо като турски сериал - па те се разделили, па той я заплашвал, па тя се оплакала в полицията, па полицията го търсила, па той не знаел, включително с пускане на запис в централните новини на разговорите между двамата. 

Първоначално се опитах да се сетя дали въпросните селски персонажи не са някакви известни /то като ги знам ВИП-овете ни какви са, нищо чудно/, но не би! Съвсем световно неизвестни!

Та тази селско-битова драма зае централно място в новините! Преди кражбата на картините на Владимир Димитров - Майстора.

Единствено поради позата "партер" на журналистите в свинските медии може да се обясни такова нещо, потресаващо непрофесионално поведение и откровено казано, селска простотия в новините.

Още по-интересно щеше да ми бъде, ако със същият хъс, с който разпитваха мъжа какво е казал на бившата си възлюбена по телефона, бяха питали Премиера-Слънце кой всъщност не е огледал нещата добре и е виновен за грандиозния гаф с винетките.

Защо ли си въобразявам, че в една нормална цивилизована демократична медия, журналистите щяха да попилеят управляващите, докато не се научи истината - например осъзнавате ли, че не знаем коя е фирмата-изпълнител, въвела софтуера? Бе поне едно въпросче им задайте, от кумова срама?

Журналистическите разследвания са напълно беззъби и безопасни. Публицистиката е сладникаво-блудкава и встрани от обществените проблеми. Всички се въртят като мишки около проблема, но никой не смее да задава въпроси!

Например:

- Кой некадърник е изготвил софтуера, как е въведен, колко му е платено и има ли неустойки за неизпълнение и некачествена работа /каквито задължително трябва да има в подобен договор/?
 

- Кой некадърник от правителството допусна изменението в закона преди да има фактическа готовност за въвеждането на електронните винетки?
 

- Колко общо е дала държавата за въвеждане на системата, колко ще даде за поправката и кой ще поеме отговорността за провала?
 

- Колко ще загуби държавата, докато системата проработи?
 

- Защо няма официални указания и препоръки за хората какво да правят?
 

- Защо, по дяволите, не решихте по кои пътища да има винетки ПРЕДИ да ги въведете, бе, некадърници?
 

- Защо не си подадете всички оставките, след като за чеп на зеле не ставате?
И само един въпрос към журналистите: 


Позата ви "партер" пред управляващите е ясна, наколенките отдавна са ви работно облекло, но в устата си какво имате, че ви пречи дори да зададете въпрос? 

Май не са точно сливи...
 
Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар