Зима

Зима
Пролет

31 януари 2019 г.

Най-накрая беше намерен удобен шеф за АПИ

Досегашният областен управител на Ловеч Георги Терзийски изненадващо оглави пътната агенция

Областният управител на Ловеч Георги Терзийски е новият председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" - едно от ведомства в държавата, които разпределят най-много пари за поръчки за строителство и поддръжка на пътищата и магистралите. 


Назначението му се случва точно 20 дни след като пътната агенция остана без ръководство заради проблемите с електронните винетки.

Изборът на Терзийски обаче е изненадващ, тъй като той няма опит в управлението на пътни проекти и като цяло професионалният му опит е много далеч от инфраструктурния сектор. Вероятно става дума за изцяло партийно назначение, защото по неофициална информация няколко експерти от строителния бранш са отказали да застанат начело на АПИ поради изключителната концентрация на скандали във ведомството през последните месеци. Миналата седмица например се твърдеше, че поста ще заеме Стилян Кротнев, който е бил началник на отдела за проектите по програма "Транспорт" в АПИ и директор на дирекция за пътни проекти в регионалното министерство.

Любопитно е, че според биографията му Терзийски е отличен оратор - нещо, което видимо липсваше при досегашните пътни шефове. Множеството проблеми около пускането на електронните винетки, а и преди това около качеството на ремонтите показаха липса на комуникативност в ръководството на АПИ и нищо чудно сега правителството да се е спряло върху Терзийски именно с надеждата, че ще може да се обяснява по-добре пред обществото. А от това ще има нужно особено при предстоящото пускане на тол-системата за камионите и редицата ключови ремонти, които са планирани за 2019 г.

Кой е Георги Терзийски


Първото, което прави впечатление от биографията на новия шеф на АПИ, е това, че той няма никакъв опит с пътищата. По образование Георги Терзийски е икономист (в УНСС) и юрист (в Русенския университет). Преди да влезе в областната администрация, е работил в инспектората на Агенцията по заетостта (1996 - 2002 г.), а след това и в Главната инспекция по труда, където през първите четири години е инспектор, а от 2006 до 2009 г. е директор на звеното. Оттам Терзийски преминава в частния сектор - в ловешката фирма за промишлено оборудване за прецизни стругарски и фрезови обработки "Грико машининг", чийто собственик е Гриша Генов.

В областната администрация на Ловеч Георги Терзийски влиза при втория кабинет на Бойко Борисов в края на 2014 г. Тогава той е назначен за заместник областен управител - пост, който напуска при служебното правителство на Огнян Герджиков, за да се завърне като областен управител на Ловеч при третия кабинет н Борисов.

Интересно е да се припомни, че и бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков също е бил областен управител на Ловеч, преди да влезе в правителството. Което пък повдига съмнения, че Терзийски е лансиран именно от него.

Подпис за милиарди

Ролята на Георги Терзийски ще е наистина важна, тъй като през тази година се очаква развръзката по някои от най-важните и скъпи пътни проекти. Още през март е планирано да бъдат направени три първи копки на магистрала "Хемус", а по-късно ще започне и работата по магистралата от София до Калотина, както и довършването на южната дъга от столичното околовръстно между кв. "Младост" и магистрала "Тракия".

Предстои да се избере строител на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, както и да се реши въпросът с изграждането на тунел "Железница", след като "Джи Пи груп" заявиха, че се отказват от този проект. В ход са още процедурите за магистралата Русе - Велико Търново и скоростният път от Ботевград до Видин. Отделно са проектите за рехабилитация на републиканските пътища по оперативна програма "Региони в растеж".

Предишният шеф на АПИ Светослав Глосов се задържа на поста едва половин година

 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар