Есен

Есен

18 януари 2019 г.

"Зелената" ненавист удари и Банско, след като превърна Витоша в загиваща планина

Темата за нов лифт на Банско отдавна не е екологична и това признават и самите зелени. Те просто не искат нищо повече в този регион да се развива.
 
В същото време, за да поддържат огъня сред онези, които смятат, че всяка планина е за лична употреба, но в никакъв случай не бива да се инвестира в нея като в източник на приходи, зелените продължават да размахват фалшифицирани във фотошоп „документи“, които „планират“ грандиозно застрояване.

Нов лифт на стойност 43 млн. евро, десетседалкови кабини и капацитет от 3800 души на час ще бъде издигнат това лято на мястото на предишната кабинка. Това съобщиха от курорта Шладминг, който беше домакин на Световното първенство по ски през 2013 година. Новата кабина на хълма Планай ще осигурява комфорт на десетина скиори през зимата или на двама колоездачи с велосипеди за спускане през летния сезон, когато черните писти за слалом се превръщат в най-голямото предизвикателство за вертикално каране по надолнището.

Именно в Шладминг премиерът Бойко Борисов предаде домакинството на председателството на Европейския съюз на австрийския премиер Себасиан Курц. По това време Австрия планираше да кандидатства за домакин на Зимни олимпийски игри. По-късно страната се оттегли от проекта, но въпреки това сегашната 6-седалкова кабинка, с потенциал да качва 2200 скиори на час ще бъде изцяло подменена.

Курортът Шладминг се намира австрийската област Щаермарк, наречена още Зеленото сърце на Австрия.

Управляващият директор на ски зоната Планай Георг Блейм коментира пред австрийската преса, че през 2020 г. ще бъде подновена и кабинката на съседния на Планай хълм – Рормос. Общият брой на лифтовете в курорта Шладминг е 45, а дължината на пистите е 130 км.

Причината за подмяната е, че в последните три години на основният лифт в курорта вече се събират опашки, на които може да се чака и по 25 минути в най-натоварените сутрини, както и когато учениците са във ваканция.

Общото между всички курорти, които отговарят на търсенето на туристите, е, че те обновяват своята инфраструктура по начин, който отговаря на потребностите. Нещо като туристически комунизъм – всекиму според потребностите, цени за всеки според джоба.

Подновяването и увеличаването на капацитета на всеки лифт е свързано с пълно премахване на съществуващите колони и въжета и изцяло ново инженерно решение, за да е гарантирана безопасността на хората. Увеличаването на броя на хората, които се качват нагоре по ски пистите, не означава претрупване, защото същите скиори ще могат да се пуснат повече пъти и по-бързо, отколкото преди.

Разширяването на ски зоните с нови писти винаги е обвързано с категоричното становище на експерти еколози, чиято кариера е преминала в оценяване на проекти, свързани с природната безопасност при всяка строителна дейност.

В Австрия не съществува проблем между зелените и инвеститорите в ски курортите. В същото време всеки собственик на хотел или къща за гости дължи процент от приходите си за поддръжка на околната среда.

Втората причина в този дял на огромния ски регион Амаде с общо над 800 км. писти и стотици лифтове, е пряката конкуренция на Доломити супер ски, които със своите 450 лифта и 1200 км. писти са разположени на територията на национален парк под егидата на ЮНЕСКО и чието основно достойнство и най-привлекателна реклама е феноменалната гледка, която предлагат. Тя върви и със значително по-високи цени.

Какво предлага Пирин и курортът Банско?

Първо: лифт за осем скиори с манекенски мерки (никой да не е повече от 80 кг), който работи от 2003 г. и е с капацитет от 2000 души на час;

Второ: една-единствена кабинка за скиорите за целия курорт;

Трето: опашка в натоварени дни, на която се чака между 3 и 5 часа;

Четвърто: автомобилен хаос и мръсотия от автомобилите, които се качват в планината, защото стотици хора нямат дори физическата сила да чакат на студ и в некомфортните ски обувки с часове. В резултат в натоварените дни в Пирин се качват до 4000 автомобила дневно;

Пето: Ръст на оплакванията от страна на туристи, които губят над една трета от активното си време за каране на ски в чакане на опашка.

Какво поиска местният бизнес, след като регионът зависи пряко именно от туризма? Ясно и недвусмислено, с подкрепата на кмета и на общинския съвет на Банско, искането бе и продължава да бъде за изграждане на втори кабинков лифт – модерен, с достатъчно брой места, отопление и всички екстри, които днес предлагат лифтовете в модерните курорти.

Туризмът в наши дни е може би най-конкурентният бизнес, чиито достойнства и оценки се променят със скоростта на борсови индекси. От една страна са световните платформи за обмяна на впечатления, а от друга – курорти, които се борят за своя дял от платежоспособни гости.

Към 2018 г. най-активните скиори в Европа са германците, които са над 14 милиона по данни на статистическия портал „Статиста“, който обработва информационните данни от 22 500 източника.

От декември 2017 г. до края на сезона през 2018 г., у нас за зимен туризъм са пристигнали около 14 хил. германци по данни на Националния статистически институт (НСИ). Останалите 13 милиона и 986 хиляди явно избират други места.

Над 8 милиона са французите, запалени от зимни спортове, но нашата страна са избрали под 5500 от тях.

От британците за същия период у нас са дошли 28 хил. човека и в голяма степен заради редовно публикуваните статии за изгодността на ски курортите в Европа, където Банско винаги води с цена.

Като брой запалени от зимните спортове, пред нас са чехите, словаците, румънците, унгарците. Турците са над два пъти повече, отколкото българите, които карат ски!

И причината за това е на първо място в националната култура, в стойността, която намират обикновените хора в това да спортуват редовно, да споделят страстта си със семейството, с близките и приятелите.

Българите, които се интересуват от зимни спортове, са 349 хиляди. Зад нас са Сърбия, Португалия (дори е изненадващо, че все пак и португалци карат ски), Гърция, Македония и в дъното на класацията – напълно очаквано - е Лихтенщайн.

Истината е следната: хората пътуват все повече, сравняват все повече детайли, изискват все по-високо качество, търсят все по-голямо разнообразие и когато дадено място може да се открои единствено с ниската си цена, то е защото компромисите са твърде много.

В протестите срещу втори кабинков лифт на Банско няма екология.

Ако някой мислеше за екологията, протестите би трябвало да са срещу хилядите автомобили, които ежедневно изорават планината и съсипват въздуха й. Но това не се случва. Напротив! Българите точно това искат – да стигат навсякъде с личното МПС, да намират изобилие от паркинги и ако ги няма – достатъчно място край пътя.

Пример за подобно нагло нашествие е нещастната Витоша. Макар Столична община да пусна редовна автобусна линия от чисто нови рейсове, които приличат по-скоро на луксозен междуградски транспорт, народът напъва да си паркира возилата точно, абсолютно точно срещу ресторантчето на Златни мостове, за да могат от централната си позиция да си изпушат цигарата и да си хапнат кебапчето.

И там, където лифтът стига - точно на Алеко, отново е пълно с коли – само тъпите селяни се качват на тъпия Симеоновски лифт.

В Швейцария курортите, които напълно са забранили достъпа с автомобили са девет и сред тях са легендарните Венген и Цермат. Средната цена за нощувка за Венген e 500 лева и над 600 лева за Цермат. На цената на две швейцарски нощувки британците идват за ваканция у нас с включен самолетен билет, храна и ски карта. 

И докато всички европейски ски курорти се развиват ежегодно и по решение на местното управление се влагат нови и нови средства за модернизация на инфраструктура, издигат се лифтове, разширяват се писти, градят се водни резервоари за изкуствен сняг, пътища, предлагат се нови услуги, у нас голямата цел е Банско да престане да съществува.

И това ще стане, защото ненавистта на българите, които не умеят да правят нищо, освен да имитират дейност, плюс глупостта на българите, които не желаят да мислят, а се хващат на елементарни въдици, като лъжата, че един лифт ще застрои 48 на сто от цялата планина, води до неминуема разруха и упадък.

Банско е курорт с неоспорими качества. Не съществуват нито връзки, нито пари, с които Световната ски федерация да бъде убедена да проведе някъде кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини, ако организацията, подготовката и редът за провеждането не отговарят на всички световни стандарти.

След Световната купа за жени през 2015 г., Банско успя да осигури три поредни години за провеждане на Световна купа на своите писти, като първото състезание ще е още през февруари тази година. Най-великите скиори в света ще бъдат у нас! Всички спортни канали ще показват кадри от Банско, което се гордее именно с красотата и  гледките си.

По Евроспорт вече върви промоционален клип на който емблемите на световните ски, включително и машината за победи Марсел Хиршер, казват на целия свят: „Аз ще бъда в България!“

За първи път от 1986 г. насам, само преди две седмици, българският скиор Алберт Попов успя да достигне 16-то място на състезание за Световната купа в Мадона ди Кампильо при това със 72-ри стартов номер и на първи манш изостана едва на малко над секунда зад водещия Хиршер. По време на втория манш Хиршер не успя да завърши, докато нашето момче се спусна блестящо.

Единственият засега скиор на България претърпя страховита катастрофа в една от най-страшните урви край ледника Зьолден през 2015 година. Треньорът му загина, той самият се възстановява дълго време.

„Изключително предизвикателство е да се върнеш на пистата след подобно преживяване и да вдигаш висока скорост, да бъдеш концентриран и смел! То остава в човека за цял живот, а Алберт е истински боец!“, каза за нашия състезател един от най-големите скиори в света, Марк Жирардели, известен вече и като собственик на ски курорта Банско.

В промо клипа, който тече по Евроспорт, лицето на Марк се появява накрая и макар да е сложил скиорската каска, той казва на колегите си: „Момчета, не се тревожете – този път аз няма да се спускам!“

Всичко под слънцето, което може да бъде направено за авторитета, успеха на Банско и ските в България, вече е направено.

По думите на Жирардели, ако Банско успее да спечели домакинството на финали за Световната купа, това е крачката преди организиране на Световно първенство.

Но между прогреса на ските в България, бъдещето на страната ни като елитна дестинация за зимни спортове и възможността и у нас за подготовка да идват най-добрите в света стои… един липсващ лифт.

Темата за нов лифт на Банско отдавна не е екологична и това признават и самите зелени.

Те просто не искат нищо повече в този регион да се развива. В същото време, за да поддържат огъня сред онези, които смятат, че всяка планина е за лична употреба, но в никакъв случай не бива да се инвестира в нея, като в източник на приходи, зелените продължават да размахват фалшифицирани във фотошоп „документи“, които „планират“ грандиозно застрояване.

Част от реакциите са на открита ненавист: „Хайде тези, дето строихте хотелите, сега да видим какво ще ги правите!“

Подобно на тумор образувание от ненавист и ярост към хората, които може би биха спечелили от инвестицията си, е по-силно от всяка здрава логика. Вероятно е всеобхватна болест, която няма допирна точка с природата – омразата е насочена към всеки, който търси развитие.

По думите на кмета на града Георги Икономов пред БНТ и БНР, Висшият административен съд (ВАС) е казал не само на жителите на Банско, а на целия регион, че те не бива да се развиват повече. Според него решението на ВАС представлява спирачка за бъдещото развитие на зимния туризъм в България.

Поради явната липса на ефективен министър на туризма, чиято работа е създаването на дългосрочни политики в бранша; поради пълната абдикация на правителството от ангажимента държавата да създаде условия за развитието на най-перспективния бранш в България - туризма, топката отново е в ръцете на жителите на Банско.

Съществува законова възможност те да направят местен референдум с който да потвърдят желанието си да бъде построена още една кабинка; да бъде спрян достъпът на автомобили до планината; да бъдат създадени условия за екологичното й използване.

Факт е, че именно управата на ски зоната в Банско за първи път у нас въвежда политика на нулево употреба на изделия от пластмаса и на разделно събиране на боклука във всяко заведение. За производството на изкуствен сняг са създадени целево самостоятелни басейни, които по никакъв начин не пречат на околната среда. Именно поради многобройните сигнали, целият регион, който обхваща ски зоната, е обект на постоянни и обстоятелствени проверки от всевъзможни експерти. И до ден днешен не е открито накриво поставено клонче.

Банско е отлично място за любителите на ски спорта от Турция, Гърция, Македония, Сърбия. Банско притежава всички дадености, за да бъде сред най-ефектните и красиви европейски ски курорти.

Когато звездите на мъжките алпийски ски дойдат у нас през февруари, те няма да спрат да се хвалят с условията, които са създадени за състезанието, но и никога няма и да разберат на какви опашки чакат през това време хилядите, които ще искат да ги гледат на живо.

Какво казват основанията на петчленни състав на ВАС?

Ключово за решението им е тълкуването на разпоредбата за строежите в защитените територии в Закона за защитените територии (ЗЗТ): „В националните паркове се забранява строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващния за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.“

Според ВАС е възможно да бъде извършен ремонт на съществуващия лифт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка.

Оттук следват два въпроса: Как на територията на природния парк Доломити, под егидата на ЮНЕСКО, са построени 450 лифта – 449 повече от онова, с което разполагаме ние – и 1200 км писти, обединено от Доломити супер ски? Ето и текстът от тазгодишната реклама на ски зоната:

 „Впуснете се в зимната приказка на Доломити супер ски насред обекта от световното наследство на ЮНЕСКО – перфектно подържани писти, заобиколени от красивата природна гледка! 12 ски зони с повече от 1200 км писти, 450 лифта и 30 фънпарка, свързани помежду си.

 
Втори въпрос: Как ВАС не разрешава строителство на кабинка, но в собствените си основания „допуска строителство в планината на хижи, заслони, а също и пречиствателни съоръжения“? Хижа може да бъде и на четири етажа, заслоните обикновено са самостоятелна масивна сграда, която може да притежава и ресторант с тераса и гледка, а пречиствателни съоръжения се изграждат там, където се генерират отпадни продукти и води, плод на човешка дейност  – ресторантска или хотелска.

Оказва се, че по същество строителството на масивни обекти не е проблем за екологията, но изграждането на модерен лифт, признат за най-екологичният и щадящ природата транспорт (на такива методи разчитат в тузарските Венген и Цермат), се същинският проблем за околната среда.

На този етап с изключително активната дейност на зелените, Витоша е превърната в загиваща планина – една единствена работеща писта, лифт толкова стар, че служителите на мускули задържат кабинките, за да не се блъскат една в друга; мъртви гори от корояд, изкорубени пътеки, препречени от паднали дървета, които гният върху тях с години, издънени и пустеещи хижи.

Там несъмнено зелените са удържали победа. Планината се предаде на тяхната ненавист.

Иде ред на Банско, чиято кончина е предприета с необоримо съдебно решение. И вместо да градим достъпен, екологичен, модерен ски център, в който редом със скиорите да тренират и млади надежди от балканските страни, ще продължим да се надяваме, че Алберт Попов ще намира финансиране, за да тренира извън България. Ще се намери кой да се надсмее и над неговата смелост и амбиция.

Социалните мрежи преливат от майтапи как Марк Жирардели си е купил предприятие на 8 септември. Да уточним, че Жирардели е жива легенда в световния ски спорт, който е надскочил далеч по-проклети бюрократи и ще представя на първо място себе си, където и да стъпи по света. Досега той работеше за България с лицето, името,  авторитета, мъжката си дума, че може да направи от един български курорт място със световна класа.

Сега следва бурна радост, че Марк може би няма да успее.

Бурна радост, че банскалии са дружно ударени в лицето – да не се надяват на развитие!

През февруари целият свят, който се вълнува от ски спорта, ще гледа Банско и всички най-велики имена в този спорт ще се гордеят, че са на българските писти.

Да пожелаем успех на Алберт – за щастие него ВАС не може да го спре.Стефан Джендов, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар