Зима

Зима
Пролет

6 януари 2019 г.

Огнян Герджиков: Няма усещане в отговорните фактори за това колко е важен законодателният процес

Съветът по законодателството към НС не е похарчил нито един лев, защото експертизата му не е била потърсена по нито един от законопроектите, разглеждани в парламента.
 
По този повод председателят му професор Огнян Герджиков предложи на ръководството на Народното събрание Съветът да бъде закрит поради неизползване на неговите възможности. 

За БНР професор Герджиков коментира, че много от членовете на този съвет, които са авторитетни юристи, не желаят имената им да бъдат свързани с продукцията, която излиза от Народното събрание:

„Вече от една година и малко отгоре нищо не се случва. Бяхме полезни в края на 2017 годината с два законопроекта. Единият беше особено важен – нов АПК – бяхме написали 45 страници обосновано, мотивирано становище, което накара законодателя да се вслуша и да отложи с 6 месеца за преработване този АПК“.

Герджиков изтъкна, че след това експертизата на Съвета не е била търсена: „Стига толкова сме бавили законотворците с нашите изисквания за едно съвършено законодателство“.

„Положението е тревожно, защото няма усещане в отговорните фактори за това колко важно нещо е законодателният процес“, коментира юристът и изтъкна, че у нас има качествени закони , приемани през 1949 – 1951 година, които още са в сила с малки изменения и допълнения. Той даде и обратния пример:

„Кодексът за социално осигуряване влиза в сила от 1 януари 2000 година и към днешна дата е променян 134 пъти, защото се работи „на парче“, по метода „проба –грешка“ без да се привличат качествени юристи. По онези закони отпреди 70 години са работили най-добрите български юристи от старата школа. Те са работили с разбиране за висок професионализъм, а сега го няма този професионализъм. Тъкмо бяхме решили, че създавайки този Съвет по законодателството ще се внесе повече професионализъм, те ни използваха два месеца и половина и дотам бяхме“.

„Липсата на професионализъм в много области ни пречи да направим онзи прогрес обществото, който българските граждани чакат“, коментира бившият председател на Народното събрание и служебен министър-председател.

България беше и остава един от най-големите еврооптимисти след приемането си в ЕС, отчете Герджиков, който очаква предстоящите през май избори да бъдат „за вътрешна употреба“. Въпреки това той е оптимист за бъдещето на обединена Европа“:

„Има мощни икономики – САЩ, Китай, Индия, които ще смачкат Европа, ако не е обединена. Европа от отделни малки държави не може да се противопостави на тази инвазия, най-вече на Изтока. Страшно важно е ЕС да укрепне и ще бъде нещо, в което България трябва да се стреми да дава своя принос“.

По повод предстоящия в Брюксел протест на български, румънски и други източноевропейски превозвачи против пакета „Макрон“, той коментира: „Смятам, че тук Брюксел трябва да зададе заден ход“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар