Зима

Зима
Пролет

3 февруари 2019 г.

704 лева, за да видиш Борисов отблизо

Всъщност няма никакво значение къде и пред кого говори Бойко Борисов. Казаното цели най-вече да подчертае неговите заслуги и как тези преди него нищо не са направили...
 
Да платиш по 704 лева за билетче за среща с властта е наистина демонстрация на състоятелност. 

По толкова платиха предприемачи, за да присъстват на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от семейство Прокопиеви. На нея се надяваха да чуят какъв ще е "Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът". Анализите и препоръките се очакваше да поднесат управителят на БНБ Димитър Радев, заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровски, финансовият министър Владислав Горанов.

По темата бизнесмените трябваше да изслушат и българския премиер Бойко Борисов, който в типичния си стил наръси куп бисери в стремежа си да изглежда оригинален и компетентен. Така присъстващите на форума научиха, че покрай магистралите "заводи никнат като гъби", а "Хемус" е "реката, по която ще потекат инвестициите за България". И за да докаже колко цветущо е състоянието на държавата под негово ръководство, Борисов разказа още: "За първи път износът на България към Германия е по-голям от вноса. Преди няколко дни бях в Димитровград - в единия завод работят 3000 души. Произвеждат абсолютно цялото окабеляване на "Мерцедес" - на 100% износ. Огромен завод, стотици работници и накрая всичко в един куфар се товари и заминава за Кьолн или Финландия".

А за да стане ясно, че освен с корупцията, контрабандата и битовата престъпност, сме се справили и с ромската интеграция, министър-председателят продължи да рисува картини от светлото настояще. "Близо 70% от работниците бяха роми - от това, което видях. Работят с най-съвременна техника и се справят прекрасно - 1040 лв. е минималната заплата плюс ваучери и всичко останало. Търсят още 400 работници - не им стигат. И викам на японеца от "Язаки": "Дигай още." А от другата страна на магистралата е новият завод за фарове. От 106 км е най-далечното разстояние, откъдето всяка сутрин карат работници", разказа Борисов на участниците в срещата.

След това обясни на банкерите, че като влезем в Банковия съюз и еврозоната, нашият банков сектор щял да се дисциплинира и банките нямало да си позволяват волности. "Да не може да се случи това, което стана по времето на министър Гечев, това, което стана в мандата на БСП с КТБ. Това няма как да стане, ако България е в този клуб на еврозоната", убеден е премиерът.

Точно същото каза на главния редактор на "БАНКЕРЪ" в началото на септември 2018-а с обещанието да открие специална конференция за присъединяването на българските банки към ERM II. Но финансовото му гуру провали тази конференция, за да блесне може би на тази, организирана от семейство Прокопиеви.

Мисълта на министър-председателя скочи и към разразилите се страсти около купуването на нов изтребител за авиацията ни и правителственото решение да се преговаря със САЩ за "Ф-16". "Десетилетия лъжат (БСП - б.р.) хората, че ще купуват самолети. А се напълнихме с транспортна техника. Дванадесет "Кугар"-а, "Спартан"-а, милиарди. И нямат вътре една пушчица. Едно патронче не могат да изстрелят. Само за бягане. Техника, за да може целият Генерален щаб да се изнесе с всички управляващи при война", разясни Борисов тънките ходове на неговите предшественици във властта.

И още нещо от "проспериращата" ни родина сподели премиерът с присъстващите индустриалци и предприемачи: "За майките, за армията. За две години 20% се вдигат парите в армията. За първи път имаме новоназначени. Полиция, театри, култура, читалища... Театрите - не можеш да си намериш билет. Месеци напред. И аз им благодаря, защото си заслужават парите".

Всъщност няма никакво значение къде и пред кого говори Бойко Борисов. Дали е пред бизнес елита, в Брюксел или на партиен форум, казаното цели най-вече да подчертае неговите заслуги и как тези преди него нищо не са направили.

Та в този смисъл, дали от джоба, или от фирмата си са платилите по 704 лв. участниците в срещата, едва ли са чули и научили нещо ново, полезно и мъдро. Просто са послушали половин час лакърдии и са се отъркали о властта, както е рекъл шопът. Е, видели са и Борисов на живо. 


Въпросът е дали си струва парите.


Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар