Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2019 г.

Взрив на антисемитски прояви във Франция

Във Франция живее третата по големина еврейска общност в света след Израел и САЩ
 
Представители на френските власти и активисти срещу расизма изразиха шок и гняв днес след поредица прояви на антиеврейски вандализъм през последните дни, предадoха ДПА.

През последната година има "взрив" на антиеврейски деяния - за 2018 г. те са се увеличили със 74 процента, заяви пред телевизия "Франс 2" говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво.

Сред антиеврейските прояви от последните дни е изписаната на витрината на магазин в центъра на Париж дума "Juden" (на немски "евреи"), както и изрисуването със свастики на художествена творба пред обществена сграда, изобразяваща Симон Вейл, която е бивш френски министър и е оцеляла през холокост съобщава, Banker.bg.

Подобни вандалски прояви често пъти са се случвали "в периферията" на протестите на движението "жълтите жилетки", каза Гриво, макар да заяви, че не иска "да прави връзки".

В парижко предградие били открити унищожени две дръвчета, засадени в памет на млад евреин, отвлечен, изтезаван и убит през 2006 г., няколко дни преди на мястото да се състои възпоменателна служба за годишнината от смъртта му.

"Това, което ще направим в сряда, е да засадим още по-хубави дръвчета", каза снощи френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер при посещение на мястото.

Източник във френското министерство на вътрешните работи потвърди данните за 541 регистрирани антиеврейски инцидента през 2018 г. при 311 за 2017 г.

Според данните за 2017 г. еврейската общност във Франция е била жертва на около една трета от регистрираните престъпления от омраза, макар евреите вероятно да съставляват по-малко от 1% от населението, отбелязва ДПА.

Смята се, че във Франция живее третата по големина еврейска общност в света след Израел и САЩ, макар че във Франция не се съхраняват официални данни за етническия и религиозния произход на гражданите.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар