Зима

Зима
Пролет

28 февруари 2019 г.

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се видяха, но не се разбраха

След новината за преждевременния край на срещата котировките на южнокорейските борси паднаха
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун не успяха да постигнат споразумение на срещата си в Ханой, но диалогът ще продължи, съобщи Белият дом в изявление, цитирано от Асошиейтед прес и ТАСС.

"Този път не беше постигнато никакво споразумение, но екипите на двамата президенти планират да продължат срещите в бъдеще", се посочва в изявлението, съобщава Dnes.bg.

Съобщава се, че кортежите на американския и на севернокорейския лидер са напуснали хотел „Метропол“, където са се състояли преговорите, а заключителната пресконференция на Тръмп е преместена за по-ранен час. За последните часове от двудневната среща на двамата лидери беше планирана церемония по подписване на споразумение, както и съвместен обяд.

На срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея са били обсъдени перспективите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Доналд Тръмп и Ким Чен Ун по-рано изразяваха оптимизъм за евентуално постигане на напредък по този въпрос. След новината за преждевременния край на срещата котировките на южнокорейските борси паднаха.

Срещата на Тръмп и Ким се състоя в столицата на Виетнам Ханой на 27 и 28 февруари. Първата среща на върха САЩ – КНДР се проведе на 12 юни 2018 г. На нея двете страни приеха съвместно изявление, в което се говореше за готовността на Северна Корея за пълна денуклеаризация. В отговор САЩ поеха задължение да дадат на Пхенян гаранции за сигурността.



Няма коментари:

Публикуване на коментар