Зима

Зима
Пролет

13 февруари 2019 г.

Казачок с новичок

Знаете ли какво яде сутрин на закуска Делян Пеевски? 


Ще ви издам една тайна от кухнята така да се каже – малки деца. 

Не ви се вярва ли? О, почакайте до утре и ще прочетете това в някой незначителен сайт или в нечий още по-незначителен фейсбук профил.

Ако имате търпение, ще станете свидетели на това как новината се мултиплицира по вестници, включително чужди, по телевизии, радиа и всякакви средства за масово разпръскване на каквото там дойде. Със сигурност ще видите две вече бивши журналистки – Соня Колтуклиева и Люба Кулезич, удобно разположени в някое телевизионно студио, да коментират разтърсващата история със своите събеседници – политолози, социолози, психолози и всякаква други специалисти по всичко, също бивши и отдавна забравени дори от живите им съученици.

Разбих ли ви? О, това е само началото. Защото след закуска Делян Пеевски се учи да играе казачок. Гледа стъпките в YouTube и нямате представа колко се старае. Но между нас да си остане, хич не му се получава. Разсейва се. В програмата му за деня има далеч по-важни неща според някои медии – контрабанда на цигари, търговия с оръжие, сняг през февруари, грип, цени на тока, парното и водата, проблеми в образованието и културата, глобалното затопляне, падащите самолети и мостове, катастрофите по пътищата, домашното насилие и всичко останало, което ви дойде на ум.

Май пак не ви се вярва. Отворете старите дописки (може и новите, защото те си приличат) на някои български медии и ще ви светне. Няма начин. Това, че Пеевски е виновен за всичко, са го разбрали дори таксиметровите шофьори. Той самият не кара такси и няма фирма за превоз на пътници, но ето на каква случка станах свидетел тия дни.

Пътувам с такси и някакъв арогантен простак ни засича. Таксиметровият шофьор започва да псува и не спира до следващия светофар. Там набива спирачки и казва: „Пеевски е виновен за всичко”. Питам го: „А вие знаете ли кой е Пеевски? Познавате ли го?”. Вместо отговор чух още една псувня и въпрос: „Абе, не е ли оня, дето пишат за него?”.

Добре, че пристигнахме. Защото ако имахме един-два светофара, щях да му разкажа какво прави Делян Пеевски вечер. Прибира се от работа, затваря се в кухнята и започва да бърка новичок. Носят му го от Русия едни хора, дето са свързани с тия, които отровиха Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон. Малко е сложно, но шпионските работи са такива. И моля ви се, това не сте го чули от мен. Още повече, че голямата конспирация беше разкрита от някой се Атанас Чобанов. Казват, че бил журналист. Някой таксиметров шофьор може и да го е чел, но аз не съм. Даже за Колтуклиева и Кулезич имам някакви бегли спомени, но за Чобанов не. Sorry, Chobanov, nothing personal! Не знам как да ти го кажа на френски, но ти ще ме разбереш, надявам се.

И ако позволиш един съвет: другия път, преди да се изкажеш неподготвен, ела да изиграем един казачок. Много съм добра, ще ти хареса. И ти обещавам да го направим в моята кухня, не в тази на Пеевски. Не за друго, ами да не се изплашиш от някой новичок. Освен това съм пълна с интересни истории за Иван Костов, Иво Прокопиев, Цветан Василев и много други т. нар. герои на прехода. Мога да ти разказвам дни наред, а и да ти покажа документи. Аз съм жив свидетел на тези събития, за разлика от Делян Пеевски, който по онова време е бил тийнейджър. Научих и за теб някои работи. Какво ще кажеш – да те чакам ли, или първо да ги публикувам, пък после да се обясняваме, както правиш ти?

Между другото покани бившите журналистки Колтуклиева и Кулезич. Няма да скучаят, обещавам им. И за да не стане много феминистка срещата, докарай Цветан Василев и Иво Прокопиев. Така ще танцуваме по двойки. Може и смесено – имам предвид ти с банкера, а аз с Кулезич. Или обратното. Важното е да не ни обвинят в някакви сексистки наклонности. 


Иначе за всичко останало така или иначе ще е виновен Делян Пеевски.

Нейка Кръстева, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар