Зима

Зима
Пролет

11 март 2019 г.

100% лъжа за данъчните нудисти

Нито миналото лято има спрял круизен кораб на българско пристанище, нито и да беше спрял, НАП имаше право да го проверява, особено пък в открито море
 
100% лъжа и/или нелепа шега изрече финансовият министър Горанов за данъчните на нудистки круиз. 

Дано и другите неща, които работи, не ги върши по същия „правдив” начин, пише ”19 минути”.

Ето и фактите един по един за срам на Горанов, които кой знае защо нито една медия не провери, въпреки законите на занаята.

„Миналото лято ги качвахме на круизни кораби. И имаше една забавна ситуация, в която навътре в морето се оказа, че това е нудистки круиз”, каза финансовият министър, за да оправдае данъчните за нелепата им акция Хоро, при която бяха изловили 1,50 лв. от неиздадена бележка, платени от баби, репетиращи в селски танцов ансамбъл.

По данни на Министерството на транспорта миналото лято няма нито един акостирал на морските ни пристанища круизен кораб. Двата от 2017 г. не са нудистки. Единият е Коста НеоРивиера – италианско-американска собственост и кораб, който отлично познаваме, защото човек на 19 минути изкара именно на него ЧНГ. Там е забранен ясно и категорично нудизъм, даже има дрескод, а и да беше разрешен, времето през октомври не би го позволило. Същото важи и за другия, акостирал в България кораб Голден Ирис. На Горанов, ако желае да присъства на нудистки круиз, трябва да му бъде известено, че с такива специализирани пътешествия се занимават няколко щатски компании, а лайнерите им се движат в основния за янките район за круизи – Карибите.
 

Министърът е редно също да знае, че в открито море, а именно за открито море говори той в изявлението си, данъчните власти на никоя държава нямат право на никакви проверки по една просто причина. Круизните кораби са безмитни зони. Тогава и само тогава – извън пристанищата, работят казината и магазините им. Тогава са и оборотите на баровете им за малцината, които нямат пакети, включващи безплатно пиене. Иначе на борда системата е ол-инклузив – т.е. всичко като храна и безалкохолни напитки е предварително платено.

И още нещо, което един финансов министър е редно да знае. На борда дори в най-полицейски държави е недопустимо да се качват представители на различна власт от онази, под чийто флаг плава корабът. Нарича се юрисдикция! За всякакви проверки, санкции и други и дума не може да става, тъй като съдовете са чужда територия и са под властта на своите капитани. Единствено и само те биха могли да поканят някого на борда, но в никакъв случай не може да се допуснат „тайни”, „предрешени” или напротив – разсъблечени агенти.

По информация от Министерството на транспорта, която сигурно ще бъде ценна за Горанов, през май тази година очакваме круиз за 115-годишнината на Варненското пристанище. За наша радост, и през миналата година, за разлика от споменатите от министъра морски, имаме поне дунавски круизи, привлекли у нас десетки хиляди туристи.
 

Извън шегата, Горанов може би е по-добре да насочи вниманието си към милионите неплатени данъци на близки до властта фирми, на ОПГ-тата, разкрити в НАП, на тежките условия на труд и нечовешкото отношение към служителите в данъчната администрация, където 1/3 от щатовете вече са за началници, назначават се хора без икономическо образование и се правят поръчкови ревизии, мотивирани политически и по бизнес линия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар