Пролет

Пролет

13 март 2019 г.

Русия отказва да разполага първа ракети със среден и малък обсег в Европа

Русия си запазва правото да действа огледално в разработването, производството и разполагането на ракетите
 
"Русия не възнамерява да бъде първата, която да разположи ракети със среден и малък обсег в райони, където няма да има подобни американски оръжия", заяви Владимир Шаманов, председател на комисията по отбрана на Държавната Дума.

Той направи това изявление на брифинг за военни аташета, който, както вече беше съобщено, беше игнориран от представителите на САЩ.

Шаманов припомни, че Русия си запазва правото да действа огледално в разработването, производството и разполагането на ракетите със среден и малък обсег (на наземна основа).

"Но ние няма да бъдем първите, които да разположат такива перспективни оръжия в тези региони, включително в Европа, където няма да има подобни американски системи", увери той, цитиран от Cross.bg.

Общо около 150 участници от около 90 страни присъстваха на брифинга. Както отбеляза Шаманов, това са представители на "значително по-голям от обичайния брой страни". Той потвърди, че са изпратени и покани на американците.

В началото на февруари Вашингтон обяви оттегляне от договора, на който Москва отговори огледално. На 4 март президентът Владимир Путин подписа указ за спиране на изпълнението на ДРСМО от страна на Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО подготвя отговор на Русия за спирането на ДРСМО.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар