Зима

Зима
Пролет

18 март 2019 г.

Пет години от присъединяването на Крим към Русия

Владимир Путин: Онези, които наложиха санкции, не разбират принципа на демокрацията
 
"Много хора по света и в Европа не признават присъединяването на Крим и Севастопол към Русия и говорят за анексия, но те пренебрегват факта, че жителите на Крим решиха след референдум да влязат в състава на Руската федерация, за което са наказани със санкции."

Това заяви днес руският президент Владимир Путин в Симферопол по време на среща с делегация френски политици, оглавявана от председателя на дружеството "Френско-руски диалог" Тиери Мариани.

Според Путин ако някой смята, че Крим е анексиран от Русия, то тогава населението на полуострова не носи отговорност за това и по тази причина не бива да му бъдат налагани санкции. 


"А ако са гласували в референдум, тогава трябва да признаем, че най-важният принцип на демокрацията е волеизявлението. Те направиха това и също е невъзможно да бъдат наказвани за това", заяви руският президент. По думите му онези, които правят всичко това, не разбират самия принцип на демокрацията.

Пред френските политици Путин заяви, че Русия и Франция трябва да преодолеят разделящите ги бариери, за да обединят сили в борбата с тероризма и да си сътрудничат в икономиката и екологията. Той обеща, че ако ЕС снеме ограниченията срещу Русия в областта на селското стопанство, то Русия ще отмени своите ответни санкции.

Руският президент каза още, че неговата страна трябва да оказва силна подкрепа за християните в Близкия изток, които според него живеят "в много трудни условия", и изрази надежда, че ОССЕ ще помогне за намирането на изход от кризата в югоизтока на Украйна, предаде ТАСС.

В Русия днес официално се отбелязва Денят на присъединяването на Крим. 


На 18 март преди 5 години руският президент Владимир Путин подписа договор за присъединяването с представители на местната власт на украинския полуостров, два дни след референдум за независимост, който не беше международно признат.

Действията на Москва продължават да се разглеждат като незаконна анексия от страните в Европейския съюз и Западния свят.

През миналата година беше завършен 18-километровият Кримски мост над Керченския проток, който свързва полуострова с Русия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар