Зима

Зима
Пролет

18 март 2019 г.

Нинова спечели първия рунд срещу Станишев

Очевидно лидерката на Столетницата и тясното ръководство се опитват да повторят "модела Радев" и се надяват да спечелят
 
По предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова Националният съвет на партията избра Елена Йончева за водач на листата й на изборите за Европейски парламент на 26 май. 

Така Нинова спечели първия рунд за подредбата на листата срещу вътрешната си опозиция, която застана зад кандидатурата на президента на ПЕС Сергей Станишев. Ако успее да го отстрани въобще от състава на листата, това ще е спечелен втори рунд. Но дали Нинова ще спечели войната, ще стане ясно на евроизборите.

Очевидно лидерката на Столетницата и тясното ръководство се опитват да повторят "модела Радев" и се надяват да спечелят. При издигането на кандидатурата за президент през 2016 г. от вътрешната опозиция отново валяха същите обвинения и предсказания за неуспех. Но ходът на Нинова се оказа печеливш. И сега с водаческото място за Йончева, която не е партиен член, а е от гражданската квота, се цели да се привлече периферия, т.е. хора, които не са симпатизанти на БСП, но подкрепят бившата журналистка и сегашна депутатка в нейните разкрития за корупция при управляващите.

А какво предлагат хора като Сергей Станишев, Михаил Миков, Атанас Мерджанов и други от партийната номенклатура, която Нинова отстрани от държавната хранилка, въвеждайки мандатност за пребиваване в българското Народно събрание? Те твърдят, че трябва да се заложи на чисто партийни фигури и да се разчита основно на твърдия електорат. Само че твърдият електорат на всички партии, в това число и на БСП се е стеснил много. И една от основните задачи на формациите, които се явяват на избори, е да разширят подкрепата си максимално, т.е. да привлекат периферен електорат – хора, които не са партийци и симпатизанти, но просто са съгласни и приемат идеите и политиките на съответната партия.

Елена Йончева, каквото можа, направи за изминалите две години в българския парламент. Тя извади на светло "Кумгейт" – явление, което не е частен случай, а показва феодалния модел, по който се управляват повечето общини у нас. Със снимков материал доказа какво представлява прехвалената ограда по границата ни с Турция и внесе документи в прокуратурата за наличие на корупция при строежа на съоръжението. Повдигна въпроса за качеството на българските магистрали и пътища и заедно с колегите й от БСП поискаха и продължават да настояват за проверката им от независима лаборатория.

Очевидно атаките на Йончева попадаха право в целта, което пролича от реакциите и на Делян Добрев и ГЕРБ, и на бившия вицепремиер Валери Симеонов, и на големите строителни фирми, които редовно печелят обществените поръчки. При създалата се ситуация в парламента и при зависимите и неработещи контролни, регулаторни и разследващи органи в държавата, е логично Елена Йончева да продължи битката за справедливост и срещу корупцията на по-високо ниво, в Европейския парламент.

В този смисъл номинацията й за водач на лявата листа за евровота е лоша новина за ГЕРБ. Особено ако Лаура Кьовеши стане първия европейски прокурор. След избирането на Йончева мимоходом беше споменато, че тя има връзки с ОЛАФ. 

Именно вътрешните опозиционери в БСП са смятани за "Троянски кон" на Бойко Борисов в партията. Те настояваха за общо управление с ГЕРБ, те искаха лидерът да не се избира пряко от членската маса. Те се борят да се върне старият неефективен начин на ръководене на формацията, затварянето й на "Позитано" и вземане на решенията от една тясна масонска ложа. Но тази политика доведе до редица изборни загуби, капсулиране, обезсилване и обезличаване на социалистическата партия. Разбира се, че точно такава тя е удобна на Борисов и ГЕРБ.

"Колко избора трябва да загубим със Станишев?", попита вчера Румен Овчаров. Очевидно този въпрос си задава и по-голямата част от Националния съвет на БСП – става дума за новите хора, на които Нинова даде път, след като изтика назад старите велможи, които се изживяваха като несменяеми.

В заключителното си изказване на пленума лидерката на БСП направи недвусмислен намек, че Станишев може да бъде президент на европейските социалисти, без непременно да е евродепутат. Тя даде няколко примера за такова разделение на постовете от различни политически семейства – ЕНП, ПЕС, АЛДЕ. Нинова дори отиде още по-далече. "Аз ви предлагам да освободим другаря Станишев от неудобството да съчетава мнението на всички партии в ПЕС и да изразява мнението на БСП, които понякога са различни и ще продължават да бъдат различни. Смятам, че той ще се чувства много по-спокоен, като изразява общите позиции на нашето семейство, а не е притискан от нас, една партия, да изразява само позицията на БСП", обърна се тя към членовете на Националния съвет.

Така че въпросът май вече не е за второто място и дори за третото в листата, а за неприсъствието на Станишев в нея. Но тази битка ще я видим след две седмици.



Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар