Зима

Зима
Пролет

20 март 2019 г.

Иво Христов: Обществото ще задава темите на Съвета за стратегическо развитие

"Старахме се да привлечем необременени хора с чиста репутация, които са готови да бъдат очернени от пропагандната машина на властта."
 
Председателят на Съвета за стратегическо развитие при президента и шеф на кабинета на държавния глава Иво Христов отхвърли пред БНР твърденията, че структурата е правителство в сянка или подготовка за създаване на "президентска" партия.

"Президентът формулира като задача необходимостта от ясна посока и хоризонт за развитие на България. Сегашното мнозинство работи на парче и без хоризонт. В рамките на седмица често сменя мнението си и отменя закони, които само е гласувало. Един скандал се застъпва с друг", заяви Христов.

По думите му управляващите не се занимават с проблемите на хората.

"Апартаментите нямат общо с целта на българската политика и общество. Трябва да определим какви цели искаме да развиваме, какво искаме да направим от България и от българите", категоричен е той.

Според Иво Христов усилието на членовете на Съвета за стратегическо развитие е насочено към изработване на адекватни позиции, които да решават проблемите на българското общество.

"Необходима е стратегия, която да бъде представена на обществото. Така то ще избере хората, които да я изпълняват. Сегашното мнозинство очевидно не е от тях. Никой не търси да спечели одобрението и подкрепата на Борисов, Цветанов и ГЕРБ. Ние ще започнем разговор с обществото и то ще определя какво трябва да се направи. Партиите са преходни", коментира председателят на Съвета.

Христов коментира и принципите, по които е съставен Съветът за стратегическо развитие.

"Старахме се да привлечем необременени хора с чиста репутация, които са готови да бъдат очернени от пропагандната машина на властта. Търсим и общност във възгледите и разбирането за бъдещето на българската държава. Защото най-порочно в българския преход бе спасяването поединично. То се изразява в масова емиграция, користна употреба на властта, нелоялна конкуренция и взаимно прецакване в бизнеса," коментира Христов.

Иво Христов не приема, че Съветът за стратегическо развитие при президента е правителство в сянка или платформа за президентска партия.

"Профилът на членовете е академичен, хора, които работят на идейната нива. Правителството изисква управленски опит и административни умения."


Няма коментари:

Публикуване на коментар